Vegyen gyárat fillérekért!

Tucatszám adnák el ingatlanjukat az olyan kis- és középvállalkozások, amelyekben korábban alvállalkozóként, beszállítóként külföldi tulajdonban lévő vállalatok számára termeltek, ám kiszorultak a piacról.
Kapcsolódó cikkek

A válság nyomán országszerte folyamatosan nő az eladó üzemek száma, a nyúlvágóhídtól a varrodáig és az ásványvíz-palackozóig szinte minden kapható; az elmúlt egy-másfél évben a tendencia tovább gyorsult, az árak pedig drasztikusan csökkentek – írta a Napi Gazdaság pénteken.

Számos csődbe ment, felszámolás sorsára jutott cég telephelye került piacra, és olyan gyártóbázisokat is árulnak, amelyek kapacitását immár nem tudják kihasználni a tulajdonosok. Tucatszám adnák el ingatlanjukat az olyan kis- és középvállalkozások, amelyekben korábban alvállalkozóként, beszállítóként külföldi tulajdonban lévő vállalatok számára termeltek, ám kiszorultak a piacról.

A lap által megkérdezett szakemberek szerint mind gyakrabban az üzemekhez, a telephelyekhez telekáron lehet hozzájutni, sőt nem ritkán még a bontási költség is lealkudható.

Budapest környékén és az ország nyugati felében általában könnyebb az eladás, de ellenpélda is akad. A szentgotthárdi Opel gyár közelében például csaknem három éve árulnak egy több mint 4 ezer négyzetméteres területen lévő 1.250 négyzetméteres porkohászati üzemet. Az ország egyik legnagyobb kapacitású ruhaipari üzeme, a Styl Ruhaipari Zrt. szombathelyi ingatlanjait csaknem nyolc éve árulják.

Az utóbbi időben ugyanakkor szinte mindenhol gyorsabban és viszonylag jobb áron sikerül túladni a mezőgazdasági tevékenységek végzésére alkalmas ingatlanokon, ami döntően az ágazat piaci pozícióinak javulásával és a termékek árának növekedésével magyarázható – írta a Napi Gazdaság.

Címkék: gyár