Már minden banknál nyitva az árfolyamgát

A valódi felfutást őszre várják a szakemberek. A forint gyengülése megsokszorozhatja a rendszerbe belépők számát.

Péntektől már minden bank köteles befogadni a lakáshitelesek árfolyamgát-igénylését. A bankok döntő többsége már korábban nyitott, de például a Budapest Bank megvárta az előírt határidőt, június 1-ét – írja azenpenzem.hu portál.

A Raiffeisen már több ezer igénylést nyugtázott, az UniCreditnél közelít a hatszázhoz a kérelmek száma, az Erstét naponta 250-300 ügyfél keresi meg ez ügyben. Az érdeklődés az MKB-nál is folyamatosan nő, itt eddig a jogosultak mintegy hat százaléka nyújtott be kérelmet. Az OTP-nél becslések szerint ez az arány két százalék körüli lehet.

A pénzintézetek arra számítanak, hogy júniusban ismét megugrik az érdeklődés, az igazi felfutást azonban őszre várják. Egy jelentős forintgyengülés ugyancsak efelé lökheti az embereket.

Mi is az az árfolyamgát?

A svájci frank alapú jelzáloghitelesek 180, az euró alapú 250, a jen alapú kölcsönnel rendelkezők 2,5 forinton törleszthetnek legalább 3, maximum 5 évig, de legkésőbb 2017. június 30- áig.

Akik belépnek a rendszerbe, azoknál az aktuális és rögzített árfolyamon számolt törlesztőrészlet különbözetéből a tőkét egy forintszámlán gyűjtik.

A gyűjtőszámlán halmozódó összeg visszafizetését az árfolyamgát lejártával kell megkezdeni. A kamatrészt az állam és a bankok átvállalják. További részletek itt.

Címkék: árfolyamgát