Orbán: a Richter magyar sikertörténet

A gyógyszeripari cég új biotechnológiai üzemét avatták fel Debrecenben.

A mindent túlélő, minden csapás után sikeresen újrakezdő Richter történetében megmutatkozik a magyarság története, annak a tehetséges, képzett, leleményes, szorgalmas és kitartó embernek a története, aki eléri célját, bebizonyítja igazát és maradandót alkot – mondta ünnepi beszédében Orbán Viktor.

“Ebben a történetben rejlik Magyarország megújulásának és eljövendő gazdasági sikereinek a titka. Ezek vagyunk mi, amikor magunkra hallgatunk, és nem másokra, amikor nem adjuk fel, amikor mindig újrakezdjük” – fogalmazott a kormányfő. Az országban zajló fejlesztések annak a jelei, hogy működik a magyarok életösztöne, és ha lassan, nehezen is, de “kezdünk kilábalni a múlt kudarcaiból, kezdünk magunkra találni” – hangsúlyozta.

Ennek ellenére – folytatta – nincs kétsége afelől, hogy “sokan próbálnak majd még visszarántani, sokan fogják leszólni a megszülető eredményeket, (…) lesznek fanyalgók is, akiknek sosincs eléggé teli a pohár, de ők is látni fogják – sőt talán a szívük mélyén már most is tudják -, hogy Magyarország fokozatosan a jó kerékvágásba kerül, és visszatér oda, ahová természete szerint is tartozik, vagyis a győztesek táborába”.

A miniszterelnök szerint minden beruházás azt üzeni: Magyarország halad előre, a magyar vállalkozók pedig megértették, hogy új időszámítás kezdődött a világban, ugyanis “a spekulációk világának leáldozott”, és most azoknak az ideje jön el, akik munkából akarnak élni. Ismét számít a józan ész szava, amely mindig arra tanított, hogy a szakértelem és a szorgalom együtt képes jólétet teremteni, akármilyen is a politikai rendszer – vélekedett.

A Richtert egy olyan nagyvállalatnak nevezte, amely a saját tengelye körül forog, vagyis független. Hangsúlyozta, kormánya is éppen olyan Magyarországot akar teremteni, amely a saját tengelye körül forog. A kormányfő biztos abban, hogy a magyarországi cégek fejlesztései mögött az a felismerés húzódik meg, hogy Magyarország az egyik legversenyképesebb országgá alakul át a közép-európai régióban, amely szintén felértékelődőben van.

Kósa Lajos polgármester azt mondta: a város 1998-ben célul tűzte ki, hogy “Debrecen legyen a magyar magas hozzáadott értékű ipar és szolgáltatás fellegvára”, ennek része a Richter beruházása is.

A 25 milliárd forint beruházással épült debreceni biotechnológiai üzemben először emlőssejtek felhasználásával klinikai vizsgálathoz szükséges mintákat, majd 2014-től humán betegségek kezelésére szolgáló, biológiai módszerekkel előállított gyógyszereket, rákellenes és krónikus gyulladások elleni fehérjéket és antitesteket gyártanak.