Milliókat spórolhat a devizahitele mellett

Ügyesen ki lehet használni az árfolyamgát átmeneti időszakát, s ezzel akár milliókat is lehet nyerni. Íme a recept.

Az áprilistól életbe lépő árfolyamgát lehetősége a végtörlesztésnél nagyobb tömegeknek nyújt megoldást arra, hogy megszabaduljanak a megnövekedett törlesztő részletektől. Az árfolyamgát önmagában is népszerű lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy továbbra is számolni kell a kedvezményezett időszakot követő kamat és árfolyamkockázattal. Jó hír viszont, hogy aki lakáscélú hitellel rendelkezik, ettől a negatívumtól is megszabadulhat. Az árfolyamgát alatti átmeneti időszakot ugyanis ki lehet ügyesen használni és összegyúrni 3 állami és egy banki támogatást úgy, hogy ezzel akár milliókat is lehessen spórolni, futamidőt rövidíteni, mindezt fix forint alapú 5,8 százalékos THM hitelre váltva.

A recept kézenfekvő, az árfolyamrögzítés és a lakástakarék-pénztári támogatásokat kell megfelelő módon kombinálni. – nyilatkozta Veisz István, a Duna House Hitel Centrum vezetője. A végtörlesztéssel csak az adósok töredéke tudott élni, ezzel a megoldással azonban szinte mindenki más.

Az eljárás lényege, hogy az árfolyamrögzítéssel megspórolt összeget, havonta nem feléljük, hanem lakástakarék pénztárba fektetjük, melyre a betéti kamaton felül még 30 százalék állami támogatást is kapunk. A lakástakarék lejártával hozzájuthatunk a kedvezményes forinthitelhez, amellyel kiváltható a devizahitel, (az időben belépőknek) épp akkor, amikor az árfolyamgát megszűnik.

Minderre azért van lehetőség, mert az árfolyamgát konstrukciója nem változtatta meg az eredeti hitel jogcímét, vagyis ha az lakáscélú hitelnek minősült, akkor – ahogy eddig is – továbbra is kiváltható lakás-takarékpénztári finanszírozásból.

Címkék: árfolyamgát