Senkinek nem sietős már az IMF-megállapodás?

Elemzők szerint az pénzgazdák először megvárják, mit lépünk a kötelezettségszegési eljárásra. Csaba László szerint pedig el lehetünk hitel nélkül is.
Kapcsolódó cikkek

Az új magyar IMF/EU-finanszírozási programról június előtt most már nem valószínű a megállapodás – jósolták hétfőn londoni felzárkózó piaci elemzők. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzőstábja befektetők számára összeállított, hétfőn ismertetett márciusi piaci stratégiai helyzetértékelésében nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások esetleg csak az EU kötelezettségszegési felvetéseivel kapcsolatos magyar válasz után kezdődhetnek.

A cég londoni közgazdászai ennek alapján most már azzal számolnak, hogy az egyezség az unióval és a valutaalappal legkorábban júniusban születhet meg, de a Morgan Stanley elemzői szerint annak a kockázata is fennáll, hogy a megállapodás “átcsúszik a második félévre”.

Kell egyáltalán?

Csaba László szerint „IMF-hitel nélkül el lehet lenni, ha egyébként a dolgaink rendben vannak”. A közgazdász, akinek a véleményét a miniszterelnök is kikéri, az Index.hu hírportálon hétfőn megjelent interjúban 50 százalékra taksálta az IMF-megállapodás esélyét.

A Közép-európai Egyetem tanára úgy véli, a kormánynak van mozgástere abban, hogy megegyezzen-e az IMF-fel. Három hónappal ezelőtt nem volt kérdéses, de ma már leginkább attól függ az IMF-hitel sorsa, mire jutnak a kormányzaton belül. Ha ilyen-olyan okokból nem tudnak megállapodni, azzal is együtt lehet élni – mondta Csaba László. Hangsúlyozta ugyanakkor: „a megállapodást persze most sem bánnám, mert ez azt üzenné a befektetőknek, hogy nem lesz sok nem konvencionális gazdaságpolitikai intézkedés a jövőben”.

Csaba László azzal magyarázta, hogy január óta változott a véleménye, hogy az EU megállapodott a görög hitelezőkkel. Ha nincs görög válság, akkor portugál és olasz bizonytalanság sincs, és mindenki észreveszi, hogy az amerikai gazdaság növekszik, mint ahogy a német, az orosz és brazil is. Ez jelentősen könnyebbé teszi a mi helyzetünket is – tette hozzá.

Címkék: euIMF