Százhatvanezren végtörlesztettek

Ennek nyomán közel 300 milliárd forint a bankok árfolyamvesztesége.

Január 30-ig meghaladta a 141 ezer darabot a fix árfolyamon végtörlesztett szerződések száma, s további 19 ezer szerződés esetében igazolták az ügyfelek a szükséges fedezet meglétét, így mintegy 160 ezer családnál szűnik meg a devizakockázatoknak való kitettség, az adósok a teljes devizahitel-állomány mintegy 19 százalékát fizették vissza – közölte a pénzügyi felügyelet kedden.

A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 1073,7 milliárd forint volt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beküldött előzetes adatok alapján, 2012. január végéig azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 776 milliárd forintot kellett kifizetniük, a bankok vesztesége ezzel megközelítette 298 milliárdot. A fedezetüket igazoló további ügyfelek piaci árfolyamon még további 145 milliárd forintnyi deviza alapú hitelt kívánnak végtörleszteni.

A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege fix végtörlesztési árfolyamon 5,5 millió forint volt, ami a felügyelet szerint jelzi, hogy kifejezetten alacsony összegű – 2-3 millió forintos – hiteleket is tömegesen végtörlesztettek. A bankoknál, takarékszövetkezeteknél és a pénzügyi vállalkozásoknál összességében a teljes devizahitel-állomány mintegy 19 százalékát fizették vissza. Szerződésszám szerint a legtöbb hitelt a kereskedelmi bankoknál végtörlesztették.

Az ügyfelek 74 százaléka nem vett igénybe forinthitelt a devizatartozás végtörlesztéséhez. A pénzügyi szolgáltatók január végéig 36 980 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, összesen 206,8 milliárd forint összegben. A pénzügyi szervezetek az összes folyósított hitelkiváltó forinthitelből mintegy 87 milliárd forintot saját addigi adósaiknak, mintegy 120 milliárd forintot pedig más szolgáltatók ügyfeleinek folyósítottak.

Címkék: végtörlesztés