Újabb kamatemelés jöhet

Az országkockázati felár, az euró/forint árfolyam az ok.
Kapcsolódó cikkek

Szakértők szerint elkerülhetetlennek tűnik a Monetáris Tanács újabb kamatemelése. A Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint a testület 50 bázisponttal 7,50 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot. A megkérdezett 21 elemző közül 15 fél százalékpontos kamatemelésre számít. Csak hárman jósoltak 25 bázispontos emelést és hárman kamattartást.

A megkérdezett elemzők többsége szerint az alapkamat a 7,5 százalékos szinten tetőzhet, majd az év végére 7,0 százalékra, 2013 végére pedig 6,75 százalékra mérséklődhet. A következő időszakban leginkább az EU-IMF-fel történő megállapodás befolyásolja az alapkamat mértékét. A megállapodásig biztosan folytatni kell a szigorú jegybanki politikát, amely csak a gazdaságpolitika jelentős változása után lazulhat fel. 14 elemző közül 13 számít arra, hogy eredményesen zárulnak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val kezdeményezett hiteltárgyalások. 9-en feltételezik azt, hogy a megállapodás még az első negyedév végéig létrejön.

A decemberi 4,1 százalékos, és a múlt évi átlagos 3,9 százalékos infláció után erre az évre 5,0 százalékos – az MNB-vel egyező mértékű – átlagos inflációt várnak az elemzők. Ugyanakkor a várakozások szerint 2012 végére az infláció 4,4 százalékra esik vissza, majd 2013-ban 3,25 százalékra csökken az átlag. A 2012. évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzés átlaga továbbra is stagnálást mutat, mínusz 0,1 százalékot. A megkérdezett 19 elemzőből öt számít a GDP növekedésére, kilencen visszaesést jeleznek, míg öt elemző szerint stagnálás lesz. Az idei GDP arányos államháztartási hiányra az elemzők 3,25 százalékos prognózist adtak, jövőre 3,1 százalékot.