Végtörlesztés: közös nyilatkozatmintát javasol a PSZÁF

A felügyelet elnöke szerint gyorsabb lenne az ügyintézés, ha a fedezetigazoláshoz a bankok egységesen elfogadott nyilatkozatmintát használnának.
Kapcsolódó cikkek

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke kívánatosnak tartja, hogy a pénzügyi intézmények vagy érdekképviseleti szervezetük a fedezetigazoláshoz kölcsönösen elfogadott nyilatkozatmintát dolgozzanak ki, mert ez felgyorsíthatná a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez kapcsolódó ügyintézést, elősegíthetné a végtörleszteni kívánó ügyfelek érdekeinek érvényre jutását.

A PSZÁF honlapján közzétett vezetői körlevél emlékeztet arra, hogy a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés egyik feltétele szerint a hitelfelvevőnek a végtörlesztési igényt befogadó pénzügyi intézmény részére 2012. január 30-ig maradéktalanul át kell utalnia a végtörlesztéshez szükséges teljes forintösszeget. Ha az adós részben vagy teljesen hitelből végtörleszt, akkor ugyanarra a határidőre a végtörlesztéshez hitelt nyújtó pénzügyi intézmény által szabályszerűen kiállított, feltétlen és visszavonhatatlan legkésőbb a jogszabályi előírások szerinti végtörlesztési igénybejelentéstől számított 60 napon belüli időpontig teljesítendő folyósítási kötelezettséget vállaló írásbeli nyilatkozattal igazolja a végtörlesztéshez szükséges fedezetet a végtörlesztéshez szükséges teljes összegre, illetve annak az átutalással nem fedezett hányadára.

Előfordulhat azonban, hogy intézményenként eltérő tartalmú és formátumú nyilatkozatokat adnak ki, amelyek vizsgálata lassítja az ügyintézési folyamatot. A nyilatkozatok eltérő szövegezéséből fakadó értelmezési viták pedig szükségtelenül hátráltathatják az ügymenetet, az ügyfelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését.

A felügyelet ezért jó gyakorlatnak tartja, ha az érintett pénzügyi intézmények érdekképviseleti szerveik, illetve szakmai szövetségeik révén vagy egyéb módon a jogszabályi előírásoknak maradéktalanul megfelelő, az érintett intézmények által kölcsönösen elfogadott, az ügyfél végtörlesztési teljesítését jogilag garantáló nyilatkozat mintát dolgoznak ki, és szabadon hozzáférhetővé, felhasználhatóvá teszik más piaci szereplők számára is.