Róna szerint nem lesz IMF-megállapodás

A közgazdász szerint április végéig nem kell külső finanszírozási forrás, ha a világgazdasági helyzet nem romlik.
Kapcsolódó cikkek

Nem különösebben normális, de nem is lóg ki a gyakorlatból az, hogy Fellegi Tamás utazik az IMF-hez Washingtonba – jelentette ki Róna Péter a köztévé reggeli műsorában. Ennek ő nem tulajdonítana különösebb jelentőséget. Annak sokkal inkább, hogy Christian Rosenberg, az IMF magyarországi delegációjának vezetője egyértelművé tette, a kormánynak tartalmi változásokat kell eszközölnie, a kabinet azonban elfogadott két kifogásolt törvényt.

Az Európai Uniónak vétójóga van az IMF-hitel ügyében, az Európai Bizottság elnöke szerint pedig Magyarország megszegte az alapszerződést. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egyértelművé tette, hogy a magyar helyzet nem elfogadható, így nem valószínű, hogy az Egyesült Államok megszavazná a tárgyalások megindítását – emlékeztetett Róna Péter. Szerinte nem lesz megállapodás az IMF-fel. Az más kérdés, a kormány ezt a helyzetet hogyan kezeli. Április végéig nem kell külső finanszírozási forrás, ha a világgazdasági helyzet nem romlik – tette hozzá.

Róna Péter szerint a kormány és a jegybank közötti vitának két felülete van: egyfelől az EU ragaszkodik a jegybank függetlenségéhez, és hiába vitázik ezzel a kormány, az Európai Központi Bank véleménye a mérvadó, az Európai Uniónak ezt kell figyelembe venni. Ráadásul az uniós csatlakozási szerződésben vállaltuk a jegybank függetlenségének megőrzését. A másik felület pedig az, hogy a két intézmény közötti vita elbizonytalanítja a piacokat és drágítja a hitelt.

 

Címkék: euIMFmnb