Megszállott spkeulánsok: “Ragadd meg az éjszakát”

Amióta az európai hitelválság tart, már éjjel felkelnek az amerikai kereskedők, hogy készenlétben lehessenek, amikor Londonban, Párizsban megkezdődik az üzletelés.
Kapcsolódó cikkek

Rég elmúltak az idők, amikor az alkuszok a 9 óra 30 perces tőzsdenyitás előtt értek be munkahelyükre. Ma a Wall Street nem hivatalos nyitóharangja a 2 óra 30-as éjszakai ébresztőjel.

Douglas A. Kass, egy befektetési alap vezetője úgy fogalmaz, hogy a tőzsde embereinek “új krédója van: Carpe noctem – ragadd meg az éjszakát!” A múlt héten Angela Merkel német kancellár és a többi európai vezetők nyilatkozatai bolydították fel a piacokat. “Szinte kényszerítettek arra, hogy felriadjunk és kövessük a nyüzsgésüket” – fűzte hozzá a befektető.

Az éjjeli baglyok tábora napról napra gyarapszik. A tekintélyes kötvényforgalmazó cégként ismert dél-kaliforniai Pacific Investment Management Company legfőbb vezetői helyi idő szerint már hajnali 1-kor Blackberryjükön keresik az európai kollégáktól érkező friss információkat. “Az embernek remegnek az idegei” – mondta Christian Stracke, a Pimco cég hitel üzletágának globális főnöke.

Michael Mayo bankár, egy veterán tőzsdei elemző kifejtette: az utóbbi időben a Nemzetközi Valutaalap legújabb mentőcsomagját vagy egy szlovéniai parlamenti szavazás eredményét várva oly gyakran kényszerült éjszakai műszakra, hogy kezdi magát 24 órán át nyitva tartó nonstop kutatóműhelynek tekinteni. “Ki gondolta volna, hogy eljön a nap, amikor az olasz szuverén adósság adataira kell figyelnünk, ha meg akarjuk becsülni a Morgan Stanley részvény napi árfolyamának várható alakulását?” – jegyezte meg.

A traderek sokat veszthetnek, ha átalusszák a történéseket. Craig Gorman, a First New York Securities egyik kulcsembere ezért éjszaka is rendszeresen ellenőrzi befektetéseinek pozícióit. Bekapcsolja a CNBC-t és végignézi az ágya végénél lévő Bloomberg terminál hat monitorját. “A tévé képernyője és a monitorok kissé bevilágítják a hálószobát, a feleségem nincs elragadtatva” – jegyezte meg.

Hogy aztán az ember továbbalhat? Ez nem olyan egyszerű, ha egyszer a kereskedés adrenalinja szétárad az erekben, de Gorman szerint így is megéri a dolog. “Az ember nem érezheti át ugyanúgy a piac hangulatát reggel a grafikonokból, mint azon frissiben”.

A hírközlő szervek és a tőzsdei brókercégek hajnali aktivitása is fokozódik. A Bloomberg közlése szerint az egy évvel ezelőttihez képest legalább 30 százalékkal megnőtt mobiltelefonos szolgáltatásainak forgalma: ezek segítségével a fogyasztók távolról is rákapcsolódhatnak hivatali számítógépeikre. A cég a legnagyobb kiugrásokat jóval a New York-i nyitás előtt, hajnali 5 és 7 között érzékeli, amikor az alkuszok felébrednek és úton vannak munkahelyükre, valamint éjfél és hajnali 3 között, amikor az ázsiai kereskedés véget ér és az európai piacok nyitnak.

A CNBC tévétársaság 50 százalékos növekedést észlelt a hajnali 4 és 6 között műsoron lévő World Wide Watch hírműsor különben meglehetősen szűk nézőtáborában. Honlapjának forgalma pedig 30 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest hajnali 2 és 5 óra között.

Azt is érzékelni lehet, hogy a kisbefektetőkre szakosodott különböző pénzügyi szolgáltatások hajnali forgalma megélénkült. Az egyéni befektetőkkel foglalkozó TD Ameritrade szerint az S and P egyik határidős, futures termékéből, amely a következő nap piaci trendjére vonatkozó fogadást jelent, a hajnali 3 és 6 óra közötti időszakban a tavalyihoz képest több mint kétszeresére nőtt a forgalom.

A Wall Street persze hagyományosan a korán kelők terepe volt, erre mindig volt ok. Az 1970-es évek végén és az 1980-as években a pénzforgalomra, az 1990-es évek végén a vezető internet-cégek honlapjaira, tavaly a BP olajkútjának Mexikói-öbölbeli katasztrófája nyomán megannyi botcsinálta mérnökként a mélytengeri fúrásra kellett figyelniük. A NYT megjegyzi: attól függetlenül, hogy az EU-csúcs pénteki határozataival sikerül-e helyreállítani a költségvetési fegyelmet és a piaci stabilitást, az éjszakai nyüzsgés sokak szerint tartós változást vetít előre egy olyan üzletágban, amelyben valaha “a banki nyitva tartási idő” fogalom volt.

J. J. Kinahan, a TD Ameritrade fő származékos termék-stratégája ezt úgy kommentálja, hogy eljött a globális alkuszok ideje, akik már nem a New York-i tőzsde 9.30 és 16 óra közötti nyitva tartásának időrendjéhez igazodnak.

A mobil technológia és a pénzügyi információ összekapcsolódása lehetővé tette a befektetőknek, hogy bárhol és bármikor üzletet kössenek. A piacok pedig olyannyira összekapcsolódtak, hogy akár az államkötvények is gyorsan befolyásolhatják a részvények árfolyamát. Bármilyen európai zavar lejtmenetbe lökheti a tőzsdéket és könnyen semmivé teheti az alkuszok nehezen megszerzett nyereségét.

Így az olyan pénzemberek, mint Douglas A. Kass, Craig Gorman, Christian Stracke, Michael Mayo vagy J. J. Kinahan és egyre több társuk mind kevesebb alváshoz jutnak. A NYT a New York-i Fore Research and Management cég európai kötvényalapjának menedzserét, Al Monizt idézi befejezésül: ő jövőre még több álmatlan éjszakára számít.: “A helyzet valószínűleg csak rosszabbodni fog, nem látok semmiféle közeli megoldást”.