Nem kell matrica a szemét elszállításához

Az ombudsman szerint a közszolgáltató akkor sem tagadhatja meg a háztartási hulladék begyűjtését, ha nincs vignetta a kukán.

Az előírások szerint a közszolgáltatónak minden esetben kötelező begyűjtenie az ingatlantulajdonosoktól a helyi előírások szerint kihelyezett hulladékot, a lakosok pedig kötelesek a hulladékot átadni és a díjat megfizetni.

Ha egy lakás vagy ház tulajdonosa nem fizet, és ezért nem jut a matricához, a díj automatikusan díjhátralékká változik, behajtásáról a jegyzőnek kell gondoskodnia, ám mindez nem ok arra, hogy a közszolgáltató felbontsa vele a szerződést.

A tulajdonos egyrészt nem választhat szolgáltatót, másrészt nem a matrica elhelyezéséből következik a szerződéses kapcsolat közte és a közszolgáltató között, arra önmagában a hulladékgyűjtő edény kihelyezése, illetve átadása is utal – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Szabó Máté azt javasolta a vidékfejlesztési miniszternek, hogy kezdeményezze annak meghatározását, milyen esetekben korlátozható a közszolgáltatás, és miként biztosítható a közszolgáltatás folyamatossága akkor, ha a díjakból származó bevétel nem fedezi a költségeket.