Küszöbön a magyar kamatemelés

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.Egyes jóslatok drasztikusabb, 2,00 százalékpontig terjedő egyszeri szigorítást sem zárnak ki.
Kapcsolódó cikkek

A múlt héten még az elemzők többsége a kamat tartását prognosztizálta, pénteken azonban Moody’s Investors Service megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást, amivel jelentősen erősödtek a kamatemelési várakozások. Londoni elemzők fél százalékpontos MNB-kamatemelést várnak kedden, de egyes citybeli jóslatok drasztikusabb, 2,00 százalékpontig terjedő egyszeri szigorítást sem zárnak ki, jóllehet nem ez az alapeseti előrejelzés.

A Reuters által megkérdezett elemzők közül heten 50 bázispontos kamatemelést várnak, négyen-négyen 25, illetve 50 bázispontra tippeltek, egy elemző viszont 200 bázispontnyi emelést jósolt.

A monetáris tanács október 25-i kamatdöntő ülésén a tagok 6:1 arányban döntöttek a kamattartás mellett. Király Júlia, az MNB alelnöke 0,25 bázispont emelésre szavazott, és hatan szavazták meg az érvényes 6,0 százalékos alapkamat szinten tartását.

Október már a kilencedik hónap volt, amikor nem változott az alapkamat 6 százalékos mértéke. Az októberi ülés rövidített jegyzőkönyvéből az is kiderült, hogy ” Magyarország kockázati megítélésének tartós romlása esetén az inflációs kockázatok is emelkedhetnek, és nem kerülhető el a későbbiekben a monetáris kondíciók szigorítása”.