Szigorítaná az áramkikapcsolást a Fidesz frakcióvezetője

Lázár János javaslata szerint nem zárhatnák ki a szolgáltatásból a késedelmesen fizető fogyasztót.

Módosítaná a villamos energiáról szóló törvényt a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János kedden előterjesztett javaslatában azt indítványozza, hogy a szolgáltató fizetési késedelem esetén se kezdeményezhesse a felhasználó kikapcsolását a villamosenergia-ellátásból.

Pontosabban csak akkor élhetne ezzel a lehetőséggel, ha nem a rendszerhasználati díjakkal tartozik az érintett. Ám miután a számlának csupán egyik tétele ez, a számla végösszege azonban egy és oszthatatlan, nem világos, hogy mit is jelentene ez a módosítás. Emellett – ahogyan azt a jelenlegi szabályozás tartalmazza – továbbra is szükséges marad több más feltétel az áramkikapcsolás kezdeményezéséhez.

Például az, hogy a fogyasztó több mint 60 napja tartozzon, hogy a fizetési haladékról vagy részletfizetésről szóló egyeztetés eredménytelenül záruljon, valamint az, hogy legalább kétszer írásban értesítse a kereskedő a fogyasztót a tartozásról, a kikapcsolás lehetőségéről. Emellett tájékoztassa a szociálisan rászorulókat megillető kedvezményekről, az előrefizetős mérő felszerelésének a lehetőségéről.