Veszélyzónában a világgazdaság a Világbank elnöke szerint

Európának, Amerikának és Japánnak igen fájdalmas döntéseket kell meghoznia - véli a szakember.
Kapcsolódó cikkek

“Ha Európa, az Egyesült Államok és Japán nem viselkedik felelősségteljesen, akkor nemcsak magukat rántják a mélybe, hanem az egész világgazdaságot” – mondta Robert Zoellick, a Világbank elnöke a George Washington egyetemen tartott előadásában.

“Ezek az országok túl sokáig halogatták a kemény döntések meghozatalát, ezáltal csak néhány igen fájdalmas intézkedésre csökkentve a lehetőségeket” – fejtette ki a bankelnök.

Zoellick szerint az európai államok nem képesek a közös felelősségvállalás elismerésére, Japán tartózkodik a szükséges gazdasági és szociális reformoktól, az Egyesült Államokban pedig politikai érdekellentétek hátráltatják a rekord mértékű költségvetési hiány csökkentésére irányuló törekvéseket.

Zoellick leszögezte:”Ha nem alkalmazkodunk a változásokhoz, nem emelkedünk a rövid távú politikai érdekek fölé, és nem vesszük tudomásul, hogy a hatalom felelősséggel jár, akkor veszélyes áramlatba sodródunk”.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank a jövő héten tart közös tanácskozást, amelyen az európai adósságválság lesz az egyik központi téma.