Lemondhat az állami segítségről a MÁV és a BKV

A módosított költségvetési hiánycélba biztosan nem fér bele a MÁV és a BKV adósságának 380 milliárdos átvállalása - írja a Világgazdaság keddi számában.

A MÁV-on és a BKV-n kívül a lap szerint a PPP-projektek kiváltására szánt 200 milliárd is áldozatául eshet az újabb hiánycélemelésnek.

A kormány az adósságvállalással kapcsolatos részleteket az év végéig dolgozza ki, így még nem tudni, az unió szemében fontos eredmény-szemléletű hiánymutatót is érinti-e. Ahhoz azonban, hogy ezeket az adósságokat felvállalhassa a kormány, az eredeti hiánycél 225 százalékára kellene emelni az év végi deficit-előrejelzést.

A Világgazdaság szerint a magánnyugdíj-pénztári vagyon 530 milliárdos összegére már az előzőleg módosított hiánycél valóra váltásához is szükség van. Különadókból 140, bankadóból pedig 100 milliárd forint érkezik még a költségvetésbe, de a lap szerint így is ki kell hagyni a tetemes egyszeri kiadásokat ahhoz, hogy összejöjjön a 2,9 százalékos év végi hiánycél – amennyiben az európai és a világgazdasági helyzet nem romlik tovább.

Címkék: makro