A franktól félhetnek a boltosok is

A vártnál többet költöttünk májusban – derül ki a KSH adataiból. A svájci frank erősödése korlátozhatja, de akár vissza is vetheti a kiskereskedelmet.

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011. májusban 0,7 százalékkal nőtt éves összevetésben; a forgalom mennyisége az év első öt hónapjában éves összevetésben nem változott – közölte honlapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Kiigazított adatok szerint a májusi forgalom 0,5 százalékkal volt nagyobb az áprilisinál. Az adat némi meglepetést jelent, mert elemzők a kiskereskedelmi forgalom szolid csökkenésére számítottak.

A statisztikusok adatsorából kiderül: a forgalom 90 százalékát bonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai májusban éves összevetésben alig változtak, míg az illatszer-, a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a könyv-, újság-,
papíráru- és egyéb iparcikküzletek forgalma kis mértékben bővült. A bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint az iparcikkjellegű vegyes üzletek forgalma viszont mérséklődött éves szinten, bár a visszaesés mértéke hónapról hónapra csökken.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai májusban 1,7 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, az év első öt hónapjában 0,3 százalékos csökkenést regisztráltak.

A vártnál kedvezőbb májusi adat ellenére nem várunk gyorsulást a következő hónapokban – írja gyorselemzésében Suppan Gergely. A Takarékbank senior elemzője szerint az erős svájci frank nyomán kevesebb elkölteni való pénzük marad még azoknak is, akik képesek hiteleik törlesztésére. A közgazdász szerint a következő hónapokban félszázalékos csökkenés és növekedés között ingadozhat a forgalom alakulása, az év utolsó hónapjaiban a bázishatások miatti növekedés már elérheti az igen szerény 1 százalékot.

A pénztári reálhozamok kifizetése hozhat némi élénkülést a forgalomban, azonban ennek hatása az előző várakozásokhoz képest szerényebb lehet a svájci frank drágulása okozta emelkedő törlesztőrészletek miatt – írja Suppan.

Címkék: makro