Kína optimista: bíznak az EU gazdaságában

Továbbra is vásárolják az euró bankjegyeket a kínai gazdaságpolitika irányítói, akik hisznek az EU fellendülésében.
Kapcsolódó cikkek

Kína számára az euró vásárlása hosszú távú stratégia, nem befolyásolják rövid lejáratú problémák – mondta a kínai állami vagyonalap, a China Investment Corp. elnöke vasárnap.

“Nincs ok aggodalomra, az euró nem fog szétesni” – idézte egy pekingi konferencia közben tett nyilatkozatát a Reuters hírügynökség. A kínai vagyonalap elnöke, Laurence Lau úgy vélte, hogy a görög államdósság-válság egészen biztosan meg fog oldódni.

Előzőleg, szombaton a kínai miniszterelnök, Cen Csia-pao Budapesten maga is azt mondta, hogy bízik Európa képességében a válság megoldására, és Kína hosszú távú befektető marad az európai adósságpiacon.

Kína devizatartaléka 3,05 billió dollár – messze a legnagyobb a világon -, és mindenképpen szeretné megőrizni a tartalék értékét, de elemzők szerint várhatóan korlátozott lesz az a mennyiség, amennyit a bajos európai adósságokból vásárol a piac megnyugtatása végett – jegyezte meg a Reuters. Elemzők szerint a kínai tartalék kétharmada még mindig dollárban jegyzett eszközökben van.

Címkék: kínapénzügy