Kemény drágulást hozhat a hamburgeradó

Kilónként 200-250 forint lehet az édességek, 500 a sós termékek adója. A költségvetés mégsem számíthat pluszbevételre, mert a határmentiek külföldön vesznek majd édességet.
Kapcsolódó cikkek

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) információi szerint az üdítőitalok adója – ha cukortartalmuk 100 milliliterenként meghaladja az 5 grammot – literenként 10 forint, majd 2012. január 1-jétől 15 forint lesz.

Csomagolt édességek esetében kilogrammonként 200 forint, majd 2012. január 1-jétől 250 forint akkor, ha a hozzáadott cukrot tartalmazó csokoládé, csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszeripari készítmény, keksz, cukorkaáru, lekvár, kandírozott gyümölcs, vagy zöldség, cukrászati termék cukortartalma 100 grammonként meghaladja a 25 gramm cukrot – írja az Atecéged.hu.

Étkezési porok esetében kilogrammonként 500 forint lesz az adó akkor, ha levesek, mártások, ételalapok készítésére szolgál, sótartalma pedig 100 grammonként meghaladja az 5 grammot.

A szövetség a piaci és költségvetési hatásokat is igyekezett vizsgálni. Véleményük szerint a termékadó bevezetésével nőni fog a feketézés és az adómegkerülés, miközben az érintett termékekből többet vásárol majd külföldön a magyar lakosság, főleg a határ menti területeken élők és az utazók. OLVASSON TOVÁBB.

Címkék: hamburgeradó