Kövér előtt a Simor-Járai-csörte

Arra kérte szerdai levelében Simor András jegybankelnök Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, hogy a képviselők ne csak az MNB felügyelőbizottságának – a jegybank vezetését súlyosan elmarasztaló – éves jelentését ismerhessék meg, hanem az MNB reakcióját, cáfolatát is.

A felügyelőbizottság jelentése „az MNB gazdálkodására vonatkozóan több, tényekkel alá nem támasztott, félrevezető megállapítást tartalmaz. A jelentés – megismételve a korábban az MNB által már cáfolt félrevezető adatokat, valamint alaptalan gyanúsításokat és vádaskodásokat – félrevezeti a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselőit” – indokolja kérését Kövér Lászlóhoz írt levelében Simor András.

„Az MNB működési költségei 2010-ben a tervezettet csaknem kétszeresen meghaladóan közel 1 milliárd forinttal, ezen belül a személyi ráfordítások 8,5 %-kal, a banküzemi költségek pedig 4,8 %-kal csökkentek. Mindezek után a beszámoló mégis úgy fogalmaz, hogy az MNB 2010-ben folytatott gazdálkodása több szempontból is kifogásolható. Ezen kifogásokat a jegybank vezetése tényekkel cáfolta, a gazdálkodás valamennyi tárgybéli adatát, jogi és számviteli hátterét megosztva a Felügyelő Bizottság tagjaival” – írja a központi bank elnöke a házelnöknek.

Ha kíváncsi a Járai Zsigmond volt jegybankelnök által vezetett felügyelőbizottság (fb) és az MNB vezetése vitájának minden részletére, akkor az fb kemény hangú jelentését itt, az MNB válaszait itt, Katona Tamás fb-tag különvéleményét pedig itt olvashatja.

Címkék: makro