Matolcsy helyrerakta az Európai Bizottságot

Magyarország számos ponton eltérően vélekedik a nemzeti reformprogramról és a konvergenciaprogramról, mint az Európai Bizottság – írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Andor László foglalkoztatásért és Olli Rehn gazdasági és monetáris ügyekért felelős Európai Uniós biztosoknak szóló levelében.

Matolcsy szerint félrevezető a Bizottság jelentésében szereplő utalás a kötelező magánnyugdíj-pénztári pillér eltörlésére, ugyanis a reform célja nem a költségvetési bevételek növelése, hanem a kötelező magánpillér negatív hatásainak elkerülése, és a teljes államháztartás hosszútávú fenntarthatóságának megteremtése volt.

A miniszter hozzátette: szintén hamis benyomást kelthet a Bizottság azon állásfoglalása, miszerint a költségvetési konszolidációt a magyar kormány az időszak végére ütemezi. A levélben kitért az adórendszer átalakításának szükségességére, a foglalkoztatottság növelése érdekében tett intézkedésekre, és a 2011. évi költségvetési cél elérésének biztosítására is.

Matolcsy György ezen túlmenően sajnálatát fejezte ki azért, hogy a Bizottság nem élt a tárca által felajánlott párbeszéd lehetőségével, így a döntéshozóknak nincs kellő idejük felkészülni az Európai Tanács júniusi vitájára. Mint írta, véleménye szerint ez a megközelítés aláássa az egész eljárás hitelességét.

A levél teljes szövege itt olvasható.

Címkék: makro