Ledöfte a Moody’s a görögöket

Három fokozattal, a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "Caa" sávba rontotta Görögország államadósságnak besorolását szerda éjszaka a Moody's. A hitelminőstő indoklása szerint legalább 50 százalékos az esélye Görögország fizetésképtelenségének.

A nemzetközi hitelminősítő Lodonban közölte, hogy Görögország hazai és külső kormánykötvény-adósságának osztályzatát az eddigi “B1”-ről – a “B2” és a “B3” fokozatok kihagyásával – “Caa1”-re rontja, és erre a besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagy érvényben. A “Caa1”-es besorolás azt jelenti, hogy Görögország adósosztályzata a Moody’s nyilvántartásában immár hét fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású alapszintnél.

A mostani leminősítéshez fűzött indoklás szerint növekszik annak a kockázata, hogy Görögország adósságátrendezés nélkül nem lesz képes stabilizálni gazdaságát. A Moody’s szerint emellett egyre valószínűbb, hogy az IMF és az EKB a további finanszírozási segítség előfeltételéül szabják a magánhitelezők részvételét is egy esetleges adósságátrendezésben. A Moody’s szerint “legalább feles az esélye” annak, hogy Görögország törlesztésképtelenné válik.

Címkék: makro