Célegyenesben az SZDSZ programja?

Csütörtökön talán több kiderül arról, vajon a kormány csakugyan felfüggesztette-e az eddig betervezett felnőttképzési tanfolyamokat, s ha igen, miért.

Csütörtökön indul a „Konzultáció az adminisztrációs tehercsökkentésről” rendezvénysorozat, a nyitó rendezvényen talán kiderül, a kormányzat csakugyan felfüggesztette az eddig betervezett felnőttképzési tanfolyamokat, s ha igen, miért. A tanfolyamok felfüggesztéséről több független forrásra hivatkozva a Hírszerző írt. Az államilag támogatott felnőttképzés forrása a Munkaerő-piaci Alap (illetve uniós pénzek).

Mint korábban írtuk, a Fidesz-kormány az SZDSZ terveit valósítja meg azzal, hogy a Munkaerő-piaci Alapot lefaragják. Az előző ciklusban még kormányzati szerepet is vállaló, mára jelentéktelenné vált liberális párt részben a Munkaerő-piaci Alap apasztásából valósította volna meg adócsökkentési terveit.

Ahogy Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője még 2008-ban nyilatkozta az fn.hu-nak:nem érdemes egy 84 százalékos munkanélküliségű faluban virágkötőket képezni, ha ezt a pénzt járulékcsökkentésre költenénk el, az alacsonyabb járulékok által az olcsóbb munkaerő hatékonyabban növelné a foglalkoztatottságot.

Matolcsy György ugyanekkor úgy fogalmazott: rokonszenvesek az SZDSZ-javaslatok, mert mind jó irányba mutatnak.

Azonban – mint korábbi cikkünkben rámutattunk – nehezen tartható állítás lenne, hogy az átképzési pénzeket értelmetlenül költenék el, mivel a munkanélküliek mintegy fele tud a tanfolyam elvégzése után 3 hónapon belül elhelyezkedni.

Címkék: makro