Papíron meglódult a gazdaság

A várt mértékben, 2,4 százalékkal nőtt Magyarország GDP-je az első negyedévben – közölte gyors becslésként a statisztikai hivatal. Az ipar és a kivitel beindult, az év második felében a fogyasztás is élénkülhet.

A magyar gazdaság az első negyedévben éves összevetésben 2,4, a naptári hatás kiszűrésével 2,3 százalékkal bővült – közölte gyors becslésként az Ecostat és a Központi Statisztikai Hivatal. Negyedéves összehasonlításban 0,7 százalékos volt a növekedés, tavaly az év egészében 1,1 százalékkal bővült a gazdaság.

A növekedést továbbra is az export és az ipari termelés húzza, míg a belső kereslet továbbra sem járul hozzá érdemben, viszont nem is rontja azt – írja gyorselemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A következő negyedévekben a növekedés fokozatos gyorsulásra számítunk, a második negyedévben várható fordulat a mezőgazdaság kibocsátásában, majd élénkülhet a fogyasztás, és a beruházások is. A következő negyedévekben rendre 2,8, 3, és 3,8 százalékos negyedéves növekedési adatokra van kilátás, így 2011 egészében 3 százalékkal bővülhet a GDP. 2012-ben az autóipari beruházások 3,6 százalékosra gyorsíthatják a gazdasági növekedés ütemét – véli Suppan.

A kedvező adatban nyilván benne a vártnál kedvezőbb, a német gazdaság 5,2 százalékos (naptárhatástól tisztíva 4,9) növekedése. A német gazdaság lokomotívként húzza maga után a magyar gazdaságot, de ez az egyetlen lokomotív – mondta az fn.hu-nak Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese. A növekedési adat mögött a külső konjunktúra van, ehhez a magyar gazdaságpolitika nem tudott semmit sem hozzátenni – fűzte hozzá.

Az egykulcsos adó az alacsonyabb jövedelműeknél kevesebb, a magas jövedelműeknél több pénzt hagyott, utóbbiak a többletet megtakarításra, vagy luxusfogyasztásra fordítják – egyik sem segíti a magyar növekedést. Problémának nevezte Karsai az alacsony beruházási hajlandóságot, amely mögött a külföldi beruházók elbizonytalanodása, illetve a magyar kkv-k hitelhez jutási nehézségei – nem utolsó sorban a bankadó miatt – állnak.

A szakember megjegyezte: az autóipari beruházások ugyan “megdobják” majd a GDP-t a következő években, ám ezeknek alig lesz hatása az állami adóbevételekre, illetve a foglalkoztatásra.

Címkék: makro