Matolcsy, a pap, meg az államadósság

Aki hazafi, most bebizonyíthatja befizetésével az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba, a házasságot ne válasszuk el a szextől, az Orbán-kormány soha nem akarta növelni az államadósságot – néhány érdekesség a Széchenyi Klub üléséről. Az egykulcsos adójú országok és az államadósságot csökkentők mozgalmáról is egy napon esett szó. Állítólag a kisnyugdíjasok is a zsebükbe nyúltak.

Az Orbán-kormány soha nem akarta növelni az államadósságot – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lapunk kérdésére a Széchenyi Klub kedd délelőtti ülésén, a Vajdahunyad várban. A rendezvény azt célozta, hogy civil mozgalom induljon az államadósság csökkentésére.


morzsa age



A „morzsaage” a töredezettséget jelenti, amelyben nehéz a figyelmet fölkelteni, fönntartani, s az identitást, az értelmes életet apró mozaikokból kell összerakni.

„A morzsaage-ben csak a jelened létezik. A múlt többszörösen átírt, nincs emlékezet, nincs felelősség” – mondta Réz András esztéta a Trendkonferencia 2.0.-n, még 2009-ben.

Tavaly még Matolcsy György azt próbálta elérni külföldi tárgyalópartnereinél, hogy a tervezettnél magasabb lehessen az államháztartás hiánya, ami nyilvánvalóan az államadósságot is a tervezettnél jobban emelte volna. Ezért kérdeztük meg, vajon fura érzés-e ilyen élesen váltani, hogy most éppen az államadósság csökkentésére kell fölépíteni a gazdaságpolitikát,illetve annak a kommunikációját. A miniszter erre azt mondta, nem tudja értelmezni a kérdést, mivel az Orbán-kormány soha nem akarta növelni az államadósságot (néhány link, idézet ezzel kapcsolatban külön keretben olvasható).

Az egykulcsos adó a lehető legjobb befektetés a jövőbe – válaszolta a miniszter lapunk másik kérdésére. Ebben azt próbáltuk firtatni, ha annyira fontos az államadósság csökkentése, akkor miért vezette be a kormány az egykulcsos szja-t, lemondva ezzel mintegy 500 milliárd forint bevételről. Hiszen ha nem mondott volna le erről, akkor megtehette volna, hogy a teljes magánnyugdíj-pénztári vagyont az államadósság csökkentésére fordítja – kérdeztük.




Fotó: Neményi Márton / fn.hu

A magánnyugdíjpénztári vagyonból idén 529 milliárd forintra valóban szüksége van a költségvetésnek – mondta a miniszter, s hozzátette: van egy mozgalom, az egykulcsos adójú országok mozgalma, amelyhez már Magyarország is csatlakozott. Matolcsy elismerte: valóban van egy 529 milliárd forintos ára az átmenetnek az egykulcsos adórendszerbe („egyik világból a másik világba”), de ezt jövőre már nem kell kifizetni, mert 2012 után már az egész magánnyugdíjpénztári vagyon az államadósság csökkentését szolgálja. [Nem volt lehetőség közbevetni, az egykulcsosból jövőre is kevesebb folyik be, mint tavaly, csak nem a magánpénztári vagyon lesz a lyuknak a fedezete, hanem – vélhetően – a jóléti kiadások csökkentése.]


matolcsy és a hiány



2009. november 12.

Matolcsy úgy vélte, jövőre az államháztartási hiány 7,3-7,5 százalék lehet GDP arányosan, nem azért, mert az új kormány többet fog költeni, hanem mert ez “benne van a rendszerben”. Link.

2010. 08. 05.

Ha az unióban átlagosan 7 százalék körüli az államháztartási deficit szintje és mondjuk Szlovákia azt mondja, hogy csak három év múlva tudja 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, akkor nem fogunk megszakadni, hogy 2,8 százalékos hiány legyen jövőre csak azért, hogy ez néhány nagyon távoli hivatalban lévő pénzügyi szakembernek elnyerje a tetszését – mondta a hírTV-nek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Link.

2010. szeptember 8.

A kormány ma hozott egy nagyon fontos döntést (…) Magyarország 2011-re vállalja a 3 százalék alatti államháztartási deficit szintet. (…) Természetesen őszintén meg kell Önöknek mondanom, hogy ebben a döntésben segített engem, segített a kormány, segítette a kormányt az, hogy az Európai Unió bennünket minden módon ebben támogat, és másban nem. Tehát a 3 százalék alatti 2011-es költségvetési hiányhoz az Európai Unió minden támogatást megad, minden segítséget megad, az ennél magasabb hiányhoz nem. Link.

Akkor segítünk a leginkább az államnak, ha az Államadósság Ellen Alapba fizetünk be – válaszolt a miniszter a harmadik kérdésünkre is. Az áfából, az szja-ból is vannak jelentős bevételei az államnak, de a legtöbbet úgy lehet segíteni, ha az alapba fizetünk be, s ennek minden forintja az államadósságot csökkenti majd – magyarázta Matolcsy.




Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Horváth Tihamér, a Széchenyi klub elnöke és Rédly Elemér, Győr-Szabadhegy plébánosa. Fotó: Neményi Márton / fn.hu

A miniszter egyébként arról is beszélt, hogy az IMF-fel való tárgyalás „több volt, mint bírkózás: élet-halál harc volt”.

A délelőtti rendezvény különlegességét fokozta Rédly Elemér, Győr-Szabadhegy plébánosának előadása, aki egymillió forintot fizetett be az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba.

A pap előadás elején elmondta: nem kormányzati sugalmazásra kezdeményezte az államadósság csökkentését magánvagyonából. Az előadását pedig a politikamentes kezdeményezés atyja úgy fejezte be: hajrá magyarok, hajrá Magyarország. Ám hozzátette még azt is: Isten, áldd meg a magyart.



Aki nem szavaz, szavaz



A két végpont között szerteágazóan, színesen beszélt számos témáról. Különösen érdekes volt az a rész, amelyben a pap azt igyekezett bebizonyítani, hogy végső soron azok is a győztes pártokra szavaztak, akik otthon maradtak, mert azok is szavaztak, akik nem szavaztak. Jogosan beszél tehát a Fidesz-KDNP a kétharmadról.

A pap szónokolt az előző ciklusokban kakaóbiztos számítógépekre, kórházi széfekre elszórt pénzekről, valamint arról, hogy uszító jelszavakat hangoztatnak olyanok, akik korábban többször majdnem csődbe vitték az országot.

Nem véletlenül váltották le az előző rendszert – mondta a pap, aki később kitért arra a témára is röviden, hogy ne válasszuk el a szexualitást a házasságtól.

Nyitottak a kisnyugdíjasok?

Horváth Tihamér, a Széchenyi Klub elnöke arról beszélt: máris rengeteg e-mail, hívás érkezett hozzá, számos kisnyugdíjas ajánlott föl már szerényebb összeget az államadósság csökkentésére, de természetesen vannak nagy összegű vállalkozói fölajánlások is.

A délelőttöt Tóth Péter, a Széchenyi Klub alelnökének rövid hozzászólása koronázta meg, aki elmondta, ki mindenkit szeret: a családját, a vállalkozásait, azokat, akik a vállalkozásaiban dolgoznak, és a hazáját. Tóth – aki a hangulatot azzal is fokozta, hogy Matolcsyt következetesen miniszterelnökként emlegette – hangsúlyozta: aki hazafi, most bebizonyíthatja. Méghozzá a befizetésével az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba.

Címkék: makro