Szájer József: nem változnak a jegybankra vonatkozó szabályok

A fideszes EP-képviselő szerint az a hír, hogy nincs változás.
Kapcsolódó cikkek

A kormánypártok úgy döntöttek, hogy a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó szabályok nem változnak – írja legfrissebb blogbejegyzésében Szájer József európai parlamenti képviselő. A Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának vezetője szerint tévesek azok a sajtóhírek, hogy az alkotmány tervezete megváltoztatja a jegybank elnökének és alelnökeinek kinevezési rendjét.

Mint fogalmaz, az alaptörvény-tervezethez a jegybankot érintően benyújtott módosító indítványt a magyar sajtó szinte mindenhol úgy tálalta, hogy “mostantól” nem a miniszterelnök, hanem a köztársasági elnök nevezi ki az elnököt és az alelnököket, ráadásul hat és nem kilenc évre, és többen elkezdték elemezni, hogy ezek a “változtatások” milyen következményekkel járnak.

Szájer szerint a “benyújtott módosító indítvány azonos a jelenleg hatályos alkotmány szövegével, vagyis a hír az, hogy nincs változás, a kormánypártok úgy döntöttek, hogy a Nemzeti Bankra vonatkozó szabályok nem változnak”. A jelenleg hatályos alkotmány azt mondja ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökét a köztársasági elnök hat évre nevezi ki.

A jegybanktörvény ugyanakkor ehhez hozzáteszi, hogy az államfő ezt a miniszterelnök javaslatára teszi. A Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslata – az eredeti tervek szerint – ugyanazt mondta volna ki, mint a jelenlegi jegybanktörvény – csak nem hat, hanem kilencéves megbízatásról szólt -, ám Lázár János azt javasolta, hogy a miniszterelnöki javaslattételt vegyék ki és maradjon hatéves a ciklus.

Emellett indítványozta, hogy a nemzeti bank alelnökeit ugyancsak a köztársasági elnök nevezze ki, és ne a jegybank elnöke, ahogyan azt a kormánypártok eredetileg kezdeményezték. Ezt hétfőn, az alkotmányjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról történt szavazás során a Ház el is fogadta.

Címkék: alkotmányozás