Megmenekül Portugália

Megsegítik Portugáliát – döntöttek Gödöllőn az uniós országok pénzügyminiszterei. A tervek szerint 3 éves, összesen 80 milliárd eurós csomagért néhány dolgot kérnek cserébe, például kemény költségvetési megszorítást, gyors hiánycsökkentést és a privatizációt.

Az EU pénzügyminiszterei elfogadták Portugália kérését, és pénzügyi segítséget nyújtanak az országnak a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Központi Bankkal közösen – jelentette be Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, a valutauniós pénzügyminisztereket tömörítő eurócsoport elnöke pénteken Gödöllőn, az EU gazdasági- és pénzügyminisztereinek (ECOFIN) informális tanácskozásának szünetében.

A pénzügyi segítséget kemény megszorításokhoz, strukturális reformokhoz (többek között a munkaerőpiac nagyobb rugalmasságát lehetővé tevő átalakításokhoz), a bankrendszer fizetőképességének fenntartásához és a privatizáció beindításához kötik – közölte a politikus.

Mivel Portugália a pénzügyi válság mellett politikai válsággal is küzd (az országot ügyvezető kormány irányítja, és júniusban választásokat tartanak), létfontosságú, hogy a pénzügyi mentőcsomag feltételeit a nemzetközi szervezeteken és a portugál kormányon túl valamennyi portugál párt is elfogadja – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Jean-Claude Juncker, Olli Rehn és Klaus Regling érkezik. Fotó: Kummer János / fn.hu

Oli Rehn, az EU gazdasági ügyekért felelős biztosa azt mondta, hogy a pénzügyi mentőcsomag kidolgozását a felek azonnal megkezdik, majd azt jóvá kell hagyniuk a portugál pártokon túl az uniós pénzügyminisztereknek is. A politikus szerint mindez május közepéig befejeződik, de az ország addig is fizetőképes marad.

A sarokszámokról kérdésre válaszolva annyit közölt, hogy jövőre a portugál deficitet 4,6, 2013-ban pedig 3 százalék alá, lehetőleg 2 százalékosra kell csökkenteni. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke ehhez annyit tett hozzá: a csomagban szereplő hiánycélokat mindegyik portugál pártnak el kell fogadnia.

Nagyon fontos pontosan felmérni, mire is van szüksége Portugáliának. Most úgy tűnik, hogy egy három éves, mintegy 80 milliárd eurós mentőcsomag megfelelő lehet – mondta Oli Rehn.

Jól fogadta a piac a portugál segélykérést, a spanyol államkötvények hozama azóta nem változott, így elmondható: az eurózónával kapcsolatos aggodalmak most jóval kisebbek, mint voltak 6-9 hónappal ezelőtt – mondta a sajtótájékoztatón Klaus Regling, az Európai Pénzügyi stabilitási Eszköz (European Financial Stability Facility, EFSF) igazgatója.

Címkék: makro