Miért drágább a gázolaj a benzinnél?

A japán katasztrófától nem várják, hogy megakasztanák a lassan meginduló gazdasági fellendülést, így ezzel világban a szállítási igény is növekszik, vele pedig a kereslet, így minden arra felé mutat, hogy a dízelolaj ára továbbra is jobban drágul, mint a benzin.

A gázolaj és a benzin ára eddig bizonyos késleltetéssel, és a forint/dollár árfolyam ingadozásaival kiigazítva, de egymással párhuzamosan követte le az alapanyag, az olaj áremelkedését. Az utóbbi időben azonban ez a trend megváltozott, és a gázolaj tőzsdei árfolyama erőteljesebb növekedésbe kezdett.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez nem magyarázható a japán eseményekkel, amely a legtöbb elemző megítélése szerint a világgazdaság egészére nem lesz jelentősen negatív hatással. Ezek szerint nem állítják meg azt a lassú kilábalást a gazdasági-pénzügyi válságból, amely megindult.

Ha a világgazdaság feltápászkodását nem is különösebben veti vissza a japán tragédia, de az atomerőműben történt katasztrófa ismét a hagyományos szénalapú energiahordozók szerepét erősíti. Míg az orosz-ukrán gázvita után Európa energiafüggőségének enyhítése érdekében sokan az atomenergia reneszánszát várták, most az atomlobby komoly ellenszelet kapott. Nem időszerű tehát mostanában, hogy Európa a hasadóanyagok felé fordul mostanában.

Az olajszármazékok szempontjából jól elkülöníthető a lakosság és az üzlet szereplőinek fogyasztása. Míg a válság hatásai lakossági szempontból jobban elhúzódik, amely elsősorban a benzin fogyasztását érinti, ahol igen erős visszaesés történt az egyre magasabbra szökő árak hatására. „Míg a mostani magas árak mellett a lakossági keresletben erősen érezhető a visszaesés, addig a gázolajnál az árak nem meghatározóak a fogyasztás tekintetében. Itt az a fő kérdés, hogy van-e szállítási igény vagy nincs” – mondta a szakértő. Ha pedig a gazdasági növekedés élénkül, akkor a várakozások szerint a szállítási igény még ennél is erősebben bővül. Ennek bekövetkezése esetén a gázolajigény növekedését valószínűsíti. Hegedűs Miklós szerint ez lehet a magyarázata annak, hogy az utóbbi néhány hónapban erőteljesebben növekszik a dízelolaj ára, amely a múlt héten rekordszintre emelkedett. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez az irány nem is változik.Ennek megfelelően a következő hónapokban további drágulás várható.

Legutóbb pénteken emelkedett a gázolaj országos átlagos ára 377 forintra, amely így egy forinttal megelőzte a benzint. A Holtankoljak.hu szerint a benzin idén összesen 14, a gázolaj pedig 26 forintot drágult. A legolcsóbb és legdrágább töltőállomások árai között továbbra is mintegy 30 forint az árkülönbség lehet. A legmagasabb ár a mindkét termék esetében 395 forint, míg tavaly ilyenkor még csak 330 forint volt a benzin átlagára, míg a gázolajé 303 forint.

Címkék: makro