Nyugdíjreform: hideg szívvel, forró fejjel

Irracionális bedarálni a korkedvezményes, és a korengedményes nyugdíjazást – értettek egyet nyugdíjszakértők és munkavállalók egy keddi, fővárosi konferencián. A nyugdíjbiztosító korábbi igazgatója szerint beláthatatlan társadalompolitikai következményei lehetnek, ha 2012-ben új nyugdíjrendszert vezetnek be. A szakszervezetek társadalmi párbeszédet követelnek.

A versenyszférában 50-60 évesen 22 éves „csikókkal” kell versenyezni – mondta el a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) által szervezett konferencián egy ipari vállalat szakszervezeti vezetője.

Megszűnt már a „nyugdíjig már elleszel” című lehetőség. Ki fog derülni, hogy 65 évesen már nem lehet a szalag mellett állni, és a fiatalokkal versenyképesnek lenni, ki fogják rugdosni 60 évesen az embereket . A korengedményes nyugdíjnál a munkaadó a zsebébe nyúl, és kifizeti a még hátralévő évekre a járulékokat, mert a dolgozója nála ment tönkre. Miért kell ezt a lehetőséget elvenni? Milyen jogon veszik el a korkedvezményes nyugdíjat, amikor a munkaadóknak korkedvezmény járulékot kell fizetniük? – kérdezte a vállalat szakszervezeti vezetője az Orbán-csomag nyugdíjintézkedései kapcsán szervezett rendezvényen, ahol szakértők, s más prominens emberek mellett szóhoz jutottak maguk az érintettek is – ami különben ritkaság konferenciák esetében.

korkedvezmény járulék

A mértéke 13 százalék. 2007-ben vezették be, akkor még a teljes összeget a központi költségvetés átvállalta, majd fokozatosan egyre kevesebbet. Idén már a munkaadók fizetik teljes egészében a korkedvezmény járulékot.

Nehéz kérdések, amelyekre nem a jelen lévőknek kellene válaszolni – mondta Herczog László, volt szociális és munkaügyi miniszter. A rendezvényre azonban hiába hívták meg a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát, nem jött el – ami nem sok jót előlegez arra nézve, hogy a kormány vajon enged-e a VDSZ követelésének, és a munkavállalók képviselőivel érdemben megvitatja-e a nyugdíjrendszer tervezett átalakítását.

Herczog szerint – s ezzel a meghívott nyugdíjszakértők (Simonovits András, Barát Gábor) is egyetértettek – a korhatár nem lehet rugalmatlan eleme egy nyugdíjrendszernek sem.

Beláthatatlan következmények

Barát Gábor nyugdíjszakértő, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) volt főigazgatója elmondta: a nyugdíjreformhoz hideg fejre, és forró szívre lenne szükség, ám mintha ezeket éppen megfordítanák. A nyugdíjszakértő 2012-ig semmiképp nem lehetséges áttérni egy másik nyugdíjrendszerre, legyen az bármilyen. Annak hatásait ugyanis le kellene modellezni, illetve meg kell teremteni az új rendszer adminisztrációjának szervezeti-informatikai hátterét is.

Ha 2012-ben mégis új nyugdíjrendszert vezetnének be, annak beláthatatlan társadalompolitikai következményei lennének – tette hozzá.

A volt főigazgató úgy vélte: a rokkantnyugdíj rendszerének

Lengyel László
Az időskor problémáit nem a gyógyszerek árának emelésével kellene megoldani.

szigorításában nincsenek akkora tartalékok, mint a kormány gondolja. S ha már szigorítani akarnak, akkor miért nem azok sorsával kezdenek foglalkozni, akik jelenleg rehabilitációs járadékon vannak?

Barát fölhívta a figyelmet: a nyugdíjak inflációs követésére áttérés egyre nagyobb jövedelmi ollót eredményez majd az újonnan nyugdíjazottak, és a már nyugdíjazottak között, ami korrekciós igényeket hozhat magával.

A konferencián Lengyel László is jelen volt, akitől talán az év egyik legjobb aranyköpését is hallhattuk: az időskor problémáit nem a gyógyszerek árának emelésével kellene megoldani.

A korkedvezményes nyugdíj nem azonos a rendőrnyugdíjjal

Nem kellene kiönteni a fürdővízzel a gyermeket – mondta később Székely Tamás, a VDSZ elnöke lapunk kérdésére, újságírók előtt A korkedvezményes nyugdíj a fegyveres testületeknél 25 év után olyan nyugdíjat jelent, amely megegyezik az utolsó évi bérrel. Más veszélyes munkaköröknél viszont 5 év kedvezményről van szó, és az általános szabályok szerint megállapított nyugdíjról. Nem lehet tehát a kettő egy kalap alá venni – mondta az elnök. A szakszervezeti vezető mindemellett megjegyezte: a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíját sem lenne szabad egyik napról a másikra elvenni, hiszen valószínűleg az érintettek pályaválasztási döntésében a kedvezményes nyugdíj lehetősége is benne volt.

Az elnök hozzátette: a VDSZ javasolja korkedvezményes nyugdíj rendszerének kiterjesztését minden folyamatos, több műszakos munkarendben dolgozóra. A folyamatos munkarendben történő munka egészségre ártalmas hatásait a VDSZ által kiadott felmérés bizonyítja – mutatta be a könyvet Székely.

Címkék: makro