Kereknek tűnik az Orbán-pakk

Stabilizálja a piacokat, csökkenti a bizonytalanságot a Széll Kálmán terv, amelyet az fn.hu-nak nyilatkozó közgazdász kereknek nevezett. A politológus szerint a keddi bejelentések újranyitják a „megújulás vagy megszorítás” vitát.

A várakozásoknál jobb a csomag, eltűntek a fehér foltok: „összeértek” a megelőlegezett intézkedések az azoktól várt megtakarításokkal – adott villámértékelést a Széll Kálmán Tervről az fn.hu-nak Török Zoltán.

Fontos konkrétumok

A Raiffeisen vezető elemzője fontos konkrétumnak nevezte, hogy elmarad a nagy cégek társaságiadó-csökkentése, és a bankadó 2012-es mértéke is ismertté vált, vagyis a pénzintézetek ugyanannyit fizetnek akkor a büdzsébe, mint idén.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Továbbra is hiányoznak a részletek, az „implementációs kockázat” nem csökkent, vagyis nem tudni, az egyes területeken pontosan milyen változtatásokat tervez a kormány, és hogy azok tényleg megvalósulnak-e – érzékeltette a program árnyoldalát a közgazdász. Ha a kabinet rövid távon bizonyítja, hogy eltökélt, ezek jelentősen mérsékelhetők – vélte.

Stabilizál a csomag

Nem lesz nagy elmozdulás a piacokon, kis stabilizációt hozhatnak a bejelentett reformok – vélte Török, aki szerint aki eddig szkeptikus volt a magyar gazdasággal szemben, vélhetően az is maradt, aki viszont bizakodott, az alátámaszthatja optimizmusát.

A beszéd közben akkor miért gyengült a forint? – tettük fel a kérdést az elemzőnek, aki úgy vélte: a kis elmozdulásnak nincs jelentősége, az árfolyam ugyanoda jutott, ahol hétfőn volt.

Értelmet nyert az egy év

A Navracsics Tibor által ismertetett dátumok és lépések – a hozzájuk rendelt felelősökkel – menetrendet jelentenek, amely alapján számon kérhető a tervek teljesülése. „A kiszámíthatóság fontos üzenet a piac részére, ugyanakkor a kormány számára is lényeges, hogy az egyes határidők elérése során sorban kipipálja az egyes döntéseket, felmutatva, mit végzett el addig” – véli Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A mostani időbeosztással a miniszterelnök által októberben hangoztatott egyéves időtáv jelentőséget nyert: az alatt kell elkezdeni az átalakításokat, hogy azok a ciklus végére beérjenek. Orbán Viktor retorikájának megfelelően sorsdöntő évről van szó, amelyre adtak egy tervet, de az még nem dönti el a fontos részkérdéseket. Az önkormányzatok közszolgáltatási rendszere (amely komoly feszültségforrás) például nem került szóba, vélhetően további tárgyalások szükségesek erről a kormányon belül.

Értelmezési harc kezdődik

Szomszéd Orsolya szerint nem véletlenül kezdődött azzal a bejelentés, hogy a kormány leszámolt a „megszorító politikával”, hiszen a Fidesz számára kulcsfontosságú, hogy elkerülje az előző politikai vezetés sorsát.

„A legfőbb politikai kockázat éppen abból adódik, hogy valóban megújulásként, reformként élik-e meg az emberek a változtatásokat vagy megszorításként, amely a bizalomvesztés rizikóját hozza maga után” – mondta az elemző, hozzátéve, hogy a társadalmi támogatottság megőrzése különösen fontos a kormány számára, hiszen épp annak hiánya miatt kritizálta a Gyurcsány-féle reformpolitikát.

Az értelmezési küzdelem már tart, ebben a kormánynak arra kell törekednie, hogy világosan elmagyarázza az átalakítások értelmét a választóknak, bemutatva a nyerteseket. Azok számára, akiket kedvezőtlenül érintenek a változtatások, pedig megindokolja, miért éri meg az áldozatvállalás. Természetesen a valódi siker mércéje az lesz, mennyire bizonyulnak hatékonynak az intézkedések, mennyire váltják be a hozzájuk fűzött reményeket – mondta Szomszéd Orsolya.

Címkék: makro