Csalódott a piac a reformtervekben

Esett a BUX, a konkrétumokat hiányolják.
Kapcsolódó cikkek

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint a piac optimistán várta a reformelképzeléseket, azonban a Széll Kálmán Tervben megismert strukturális tervekről, elképzelésekről a piaci szereplők úgy vélekedtek, hogy azok kevés konkrétumot tartalmaznak. A kereskedés kezdetén még az optimizmus “uralkodott”, később azonban a piaci hangulat megváltozott.

“Kevés szó esett a konkrét lépésekről, a megvalósítás útjáról, módjáról, ezért a reformcsomag ismertetése után lefelé mozdultak el az árfolyamok” – elemezte Vaszkó Szabolcs. Hozzátette: a gyógyszeripari részvények szereplésére a gyógyszer-támogatási rendszer tervezett módosításának bejelentése hatott, míg az OTP árfolyamát a bankadó kapcsán az befolyásolta, hogy a nemzetgazdasági miniszter szavai szerint a bankadó változatlan formában fennmarad, azaz a költségvetés bevételei közé a bankadót “három évre, teljes összegben érdemes beszámítani”.

A bankadóval kapcsolatos bejelentést Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke nagy csalódásnak nevezte. Mint mondta, a bankok arra számítottak, hogy 2012-ben már az uniós szinthez közeledik az elvonás mértéke. Hozzátette: a bankszövetséggel nem konzultáltak erről, az utolsó tárgyalás tavaly ősszel volt a kormányoldallal, amikor a bankadót bevezették.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője egyetértett azzal, hogy a tervben a konkrét lépések hiánya lefelé vitte a tőzsdei árfolyamokat. Emellett arról is szólt, hogy a nemzetközi piaci hangulat is romlott, lefelé mozdultak el a piacok, ebbe belejátszanak a líbiai események is, de a szaúdi tőzsde is negatív tartományban zárt.

A részvénypiac forgalma 27,5 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.