Nagyot nem dobhat az új monetáris tanács

Az Országgyűlés választja meg a monetáris tanács négy új tagját, így a kormánypártok delegáltjai márciustól többségben lesznek a jegybank döntéshozó testületében. Simor András MNB-elnök szerint a módosítás kártékony, az fn.hu által megkérdezett szakértők úgy látják, sok mozgástere a megújult testületnek sem lesz. Az új tagok kilétét egyelőre homály fedi, a találgatásokban sok név, így Bogár Lászlóé és Barcza Györgyé is szerepel.

Kártékony, gátolja a Magyar Nemzeti Bankot feladatai ellátásában – mondta Simor András arra a kérdésre, miként befolyásolja a központi bank munkáját a monetáris tanács tagjainak új, most elfogadott jelölési módszere. Ha a piac azt gondolja, hogy az MNB nem független, akkor a döntései mögötti szándékot találgatja, ami csökkenti a monetáris tanács határozatainak erejét – érvelt a jegybankelnök hétfői sajtótájékoztatóján.

Többségben a kormánypártok jelöltjei

Megszavazták a képviselők a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását. A jogszabály szerint a monetáris tanács tagjait – a jegybank elnöke és alelnökei kivételével – a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatára az Országgyűlés választja meg, hat évre. Bánfi Tamás, Bihari Péter, Csáki Csaba és Neményi Judit mandátuma március elsején jár le. Továbbra is a testület tagja marad mandátumuk lejártáig, 2013 júliusáig az MNB elnöke és két alelnöke, vagyis Simor András, Karvalits Ferenc és Király Júlia.

Az arányokból látszik: a monetáris tanács új tagjai, ha egységesen szavaznak, átvehetik az irányítást a jegybank pénzügypolitikája fölött.

Vad kamatvágás nem lesz

Gyors, erőltetett kamatcsökkentések negatív piaci visszhanggal és a forint érdemi gyengülésével járnak, ezért erre nincs mód márciustól – nyilatkozták egyöntetűen az fn.hu által megkérdezett közgazdászok. Erős nemzetközi trendekkel nem lehet szembemenni – érvelt Németh Dávid, az ING vezető elemzője.

Középtávon lehet enyhébb a kamatpolitika, például abban az esetben, ha egyenlő súlyú érvek szólnak mondjuk a kamatszint tartása és enyhe csökkentse mellett; ekkor a megújult testület inkább csökkentéspárti lesz – mondta Németh Dávid. A mostanihoz hasonló helyzetekben az új monetáris tanács biztos nem fog kamatot emelni – vélekedett kollégájához hasonlóan Suppan Gergely.

A Takarékbank makroelemzője szerint a márciusi reformcsomag kedvező piaci fogadtatása biztosíthat csak mozgásteret a kamatvágásra a megújuló monetáris tanácsnak. Az így erősödő forint foghatja vissza az inflációt – mondta Suppan. Hasonlóan látja a helyzetet Németh Dávid is, aki arra hívta fel figyelmünket, hogy a hiteles program csökkenti a magyar állampapírok kamatprémiumát.

Akikről a pletykák szólnak

Egyelőre a piac és a szaklapok is találgatják, kiket is jelöl az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága a monetáris tanácsba. Felmerült Bogár László volt miniszterelnökségi államtitkár, Csath Magdolna egyetemi tanár, Barcza György a K&H vezető elemzője, Hamecz István az OTP Alapkezelő vezetője, a jegybank volt vezető közgazdásza, Vojnits Tamás és Orbán Krisztián, az Oriens-csoport két szakértője neve is.

Az viszont már eldőlt, hogy Csaba László egyetemi tanár és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató első embere nem lesz a testület tagja – mindketten lapinterjúban közölték a közelmúltban, hogy nem kérnek a megtiszteltetésből.

Címkék: makro