Enyhül a jegybank szigora?

A vártnál jóval alacsonyabb januári infláció és a piaci kockázati árazások szűkülése nyomán nagy valószínűséggel leáll a magyar jegybank (MNB) kamatszigorítási ciklusa - jósolták a Monetáris Tanács jövő hétfői ülése előtt londoni felzárkózó piaci elemzők. Arról azonban eltér a véleményük, hogy a kamatdöntő testület összetételének változása milyen hatást gyakorolhat az MNB további kamatpolitikájára.

Egyes londoni befektetési szakelemzők szerint a parlament által választandó új monetáris tanácsi tagok belépése akár az eddigi kamatemelések visszafordítását is eredményezheti, más citybeli elemzők ugyanakkor nem tartják valószínűnek ezt a forgatókönyvet. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport felzárkózó piaci szakértői sem hétfőre, sem az év végéig nem várnak újabb MNB-kamatemelést, ugyanakkor a kamatcsökkentés esélyét is “alacsonynak” tartják.

A ház szerint a legutóbbi makroadatsor – főleg a várakozástól elmaradó januári éves inflációs ütem – jövő hétfőn valószínűleg “átbillenti a mérleget” az MNB monetáris tanácsában a 6 százalékos alapkamat változatlanul hagyását pártolók javára, különös tekintettel arra, hogy már januárban is csak szűk többség szavazott az emelésre.
A BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzőinek értékelése szerint a magyar kormány jelenlegi kommunikációja alapján “valószínűtlennek” tekinthető, hogy a monetáris tanácsi váltás a magyar pénzügypolitika visszafordulását eredményezné. A cég szakértői szerint jegybanki függetlenség tiszteletben tartására tett legutóbbi kormányzat ígéretek esetleges megszegésének potenciális ára – a hitelességvesztés, a kockázati árazások emelkedésének költsége és a forint gyengülése – a “megfontolatlan” monetáris tanácsi kinevezések ellen szól, különösen azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már cáfolta az inflációs cél emelésének szándékát. A teljes pénzügypolitikai fordulatot a várható negatív hatásokra tekintettel más nagy londoni házak sem tartják valószínűnek.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege szerint ha a kinevezési szabályok módosításának eredményeként enyhébbé válna a magyar jegybanki politika, az akár olyan mértékű forintgyengülést is okozhat, amelynek a devizahitelesekre gyakorolt negatív hatása messze meghaladná az esetleges kamatcsökkentések kedvező reálgazdasági hatásait. A Cityben vannak ugyanakkor ezzel ellentétes várakozások is.

Az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlegének szakelemzői a hétfői monetáris tanácsi ülésre adott, kamattartást valószínűsítő előrejelzésükben megerősítették azt a már korábban is hangoztatott véleményüket, amely szerint a parlament által kiválasztandó új testületi tagok várhatóan “sokkal nagyobb rokonszenvvel viseltetnek majd a kormány azon álláspontja iránt, hogy a kamatszint már elég magasra, sőt túl magasra emelkedett”. A cég szakelemzői “valószínűtlennek” nevezték a piac által decemberig árazott további negyed százalékpontos MNB-kamatemelés bekövetkeztét, sőt annak a “növekvő kockázatát” látják, hogy az új monetáris tanácsi tagok – akik többségben lesznek a testületben – visszafordíthatják az eddig végrehajtott kamatszigorításokat is.

Címkék: makro