Késik a reformcsomag

Február helyett március első felében készülhet el a kabinet minden részletében kidolgozott reformcsomagja – írja az Index. Az eddig ismert tételeken túl útdíjból és hamburgeradóból remél pluszbevételeket a kormány.

A lap úgy tudja, hogy a régóta beharangozott intézkedéshalmaz a 2012-es büdzsé egyenlegét 200, a 2013-as évét pedig 700 milliárd forinttal javítja majd.

A kormány a már érzékeltetett tervei szerint spórolna a rokkantnyugdíjon, vagyis a nyugdíjkorhatárt el nem érő rokkantnyugdíjasok harmadát-negyedét visszaterelnék a munkaerőpiacra. A közösségi közlekedést a nyugdíjas kedvezmények szűkítésével és az ott dolgozók családtagjainak ingyen nyújtott szolgáltatások megnyirbálásával tennék olcsóbbá a büdzsé számára.

Az Index úgy tudja, hogy 2013-tól jelentős pluszbevételt remélnek a teherautók útdíjfizetéseiből, valamint megadóztatnák az egészségre káros ételeket és italokat, így például a hamburgert is.

Az Index cikkét itt olvashatja el.

Cáfol a tárca

A kormány tartja magát a reformprogram elfogadásának eredeti menetrendjéhez – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Index cikkére reagálva. A kormány az eredeti tervek szerint február 16-án tárgyalja első olvasatban, és várhatóan e hónap végén dönt a Növekedési és Stabilitási Programról – mondták a távirati irodának.

Címkék: makro