A játszma végét jósolja a titokzatos “Laikus Testvér”

Brother Layman szerint "életveszélyessé" vált az offshore céggel folytatott adócsalás.
Kapcsolódó cikkek

A Brother Layman (Laikus Testvér) álnéven Az offshore halála című könyvet író független pénzügyi szakember szerint Magyarországon is súlyos börtönbüntetésre számíthat az, aki még mindig részt vesz offshore cég felhasználásában, létrehozásában vagy üzemeltetésében.

A Figyelőnek a téma érzékenységére tekintettel e-mailben adott exkluzív interjúban a szerző (a kép a hetilap illusztrációja) azt mondja, súlyosan téved, aki szerint az offshore cégekkel végzett adótervezést semmi sem tiltja, illetve hogy ezen cégforma a vállalkozás vagy a tőkeáramlás szabadságára hivatkozva a legális adótervezés része lehet.

A szakember szerint azért nem állja meg helyét az érintettek érve, hogy amit nem tilt semmi, azt szabad, mert számos törvényhely tiltja ezt az adótervezést mind a magánszemélyeknek, mind a vállalkozásoknak. Ez a személyi jövedelemadóról, a társasági adóról, illetve az adózás rendjéről szóló törvények – vagyis az „adó-szentháromság” – szakaszaiból egyértelműen látható.

Sem az osztalékadót, sem az árfolyamnyereség-adót nem lehet offshore céggel törvényesen megtakarítani. Adócsalás és pénzmosás az is, amikor valaki egy (privát) banknál vezetett magánszámlájáról az offshore cége számlájára helyezi át értékpapírjait, pénzeszközeit azért, hogy ezzel árfolyamnyereség-adót, vagy akár csak kamatadót spóroljon.

Brother Layman szerint minden bank tudja, ki a végső haszonhúzó – az úgynevezett ultimate beneficial owner – az offshore mögött, ezt pénzmosás gyanúja esetén ki is fogja szolgáltatni. Az adatokat a bankoktól bármikor tömegesen kérheti a nyomozóhatóság, hiszen ehhez pusztán a (politikai) szemléletnek kell megváltoznia, a jogszabályok régóta adottak.

AJÁNLOTT LINK:

A játszma vége (Figyelő)

Címkék: offshore