Nyugdíj: nyerhet a harmadik pillér

Az önkéntes pénztárak pluszvagyonhoz juthatnak a reálhozamok kifizetése után.

A magánkasszákkal kapcsolatos fejlemények erősíthetik és gyengíthetik is az önkéntes pénztárakat – mondta a Világgazdaságnak a Stabilitás Pénztárszövetség önkéntes pénztári tagozatának is elnöke. Szenes Zoltán inkább arra számít, hogy az önkéntes kasszák többlet-tagdíjbevételhez jutnak.

Szerinte csökkentheti a magánnyugdíjpénztárak ellen folytatott kormányzati kommunikáció az önkéntesek iránti bizalmat is, a “gondolkodó polgár viszont tudja, hogy mindez csak politikai marketing”. Ő abban bízik, hogy amikor a saját szemükkel látják majd a magán-nyugdíjpénztári tagok, mekkora reálhozamot produkáltak a pénztáraik, visszatér a bizalmuk az önkéntes intézmények iránt.

A reálhozamok kifizetése sok más tanulsággal is jár majd. Kiderül, hogy a választható portfóliós rendszer jó volt. Ez igényesebbé teszi az ügyfélkört a szolgáltatásokkal kapcsolatban, arra készteti az önkéntes intézményeket is, hogy vezessék be az egységalapú elszámolást, amellyel napi szinten követheti a pénztártag az egyenlegét. A fejlesztések persze pénzbe kerülnek, emiatt folytatódhat az önkéntes pénztári piac konszolidációja és tovább csökkenhet a kasszák száma – tette hozzá.

AJÁNLOTT LINK:

Nyerhet a harmadik pillér

Címkék: nyugdíj-vita