IMF: sok a kérdőjel Magyarországon

Az IMF csütörtökön tette közzé a legfrissebb országjelentését Magyarországról. 2,8 százalékos növekedést, csökkenő inflációt és rengeteg kérdőjelet látnak.

Magyarországnak a középtávon fenntartható államháztartás beállítása jelenleg a legnagyobb kihívás. Az IMF jelentése szerint jóllehet, a közelmúltban bevezetett adócsökkentések növelik az ország versenyképességét, de jelentős terheket rónak a költségvetésre. Az IMF kiemelte, hogy a bevételkiesés ellensúlyozására bevezetett intézkedések – így az egyes szektorokra kivetett különadók – többségében átmeneti jellegűek és torzító hatásúak. A szervezet ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy az idei év végére 79,5 százalékról 69,9 százalékra csökken a GDP-arányos államadósság – írta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról szóló, csütörtökön kiadott országjelentésében.

A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint a magyar gazdaság 2010-ben 1,1 százalékkal bővült, 2011-ben 2,8 százalékos növekedés várható. Az IMF számításai szerint az átlagos infláció mértéke 2010-ben 4,9 százalék, 2011-ben várhatóan 4,1 százalék lesz, 2011 decemberére 3,9 százalékra mérséklődik. Az IMF erre az évre 5,6 százalékos államháztartási többletet prognosztizál a GDP arányában.

Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországért felelős misszióvezetője elmondta, a külső eladósodás és a magas államadósság miatt Magyarország sebezhető és ezért a Nemzetközi Valutaalap “nagyon kockázatosnak” ítéli meg a magyar kormány gazdasági stratégiáját. Rosenberg szerint a program pénzügyi fenntarthatósága a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem biztosítható, s ezért várakozással tekint a további adatok közlése elé.

Változatlanul a 270 forintos euró árfolyamnál erősebben, a 269-es szint közelében maradt a forint árfolyama az IMF Magyarországról készített országjelentésének ismertetése után is. Az eurót este fél hétkor 269,13 forinton jegyezték, délután negyed ötkor az árfolyam 269,43 forint volt.
Az IMF szerint Magyarország számára a középtávon fenntartható államháztartási pálya kialakítása jelenleg a legnagyobb kihívás.

Címkék: makro