Félmilliós bírságot kapott a Groupama Garancia

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) váltási időszakában megtévesztette egy ügyfelét a Groupama Garancia Biztosító, majd panaszára késve adott választ.
Kapcsolódó cikkek

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) öszesen 500 ezer forint bírságot szabott ki a biztosítóra – közölte a felügyelet az MTI-vel pénteken.

A biztosító még 2009 novemberében arról tájékoztatta írásban az ügyfelét, hogy a 2010. évi kgfb-díja 22 104 forint lesz. Az ügyfél személyesen kereste fel az ügyfélszolgálatot, ahol azt a felvilágosítást kapta, hogy ha egy összegben kifizeti a teljes díjat, akkor csak 18 660 forint lesz az éves díja. Ezt decemberben be is fizette.

Később a biztosító levelet írt neki, amelyben közölte: az ügyintéző tévedett, az éves díj, előre fizetve 22 104 forint. Az ügyfél 2010. június 24-én írásbeli panasszal fordult a biztosítóhoz, melyre az – a törvény szerinti 30 napos határidőt túllépve – csak a 2010. szeptember 10-i levelében válaszolt.

A PSZÁF a 400 ezer forintos bírságot a következőkkel indokolta: “Az ügyfél azon joga, hogy biztosítót váltson, s dönthessen arról, hogy melyik biztosítónál kíván kgfb-szerződést kötni, olyan lényeges döntési helyzet, amelynek valótlan információkkal való befolyásolása tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül.” A további 100 ezer forintos bírság oka az ügyfél reklamációjára adott késői válasz volt.

Címkék: pszáfkgfbbírság