Ne is várjunk béremelést

A foglalkoztatottak csaknem kétharmadának munkát adó közepes- és nagy cégek több mint kétharmadánál nem lesz béremelés a minimálbérnél többet keresők körében – derül ki a GKI legfrissebb felméréséből. Vannak azonban kivételes iparágak, ahol a dolgozók reálbér-emelkedésre is számíthatnak.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2011. január elején felmérést végzett a 250 millió forintot meghaladó éves nettó árbevételű cégek körében. Az 1200 válaszadó cégtől egyebek mellett azt kérdeztük, hogy a minimálbéres munkaköröktől eltekintve átlagosan milyen mértékű bruttó béremelést terveznek idén.

Az APEH 2009-es nyilvántartása szerint a Magyarországon működő 362 ezer cég 16 százaléka rendelkezik 250 millió forintot meghaladó éves nettó árbevétellel. E vállalati kör 1,3 millió főt meghaladó dolgozói állománya az összes foglalkoztatott 63 százalékát képviseli.

Eszerint 2011-ben a cégeknek még egyharmada sem tervez bruttó béremelést a nem minimálbéres munkakörökben, vagyis több mint kétharmaduk nem emel bért. Az emelést tervező vállalatok 14 százaléka a várható infláció alatti (1-3 százalékos), 62 százaléka 4-5 százalékos, míg 24 százaléka ennél nagyobb mértékű emelést tervez.


Grafika: Rédley Tamás

Legnagyobb arányban a bányászat, energiaszektor cégei terveznek emelést (csaknem felük), míg legkisebb arányban a gazdasági szolgáltatást nyújtó, valamint az építőipari cégek (16-16 százalékuk).

A béremelés – az egykulcsos szja bevezetése illetve az adójóváírás csökkentése miatt – feltehetőleg az alacsonyabb jövedelműekre koncentrál, körükben azonban így sem lesz jellemző a reálkereset növekedése. (A gyermek-kedvezmény kihasználására is korlátozottak lesznek a lehetőségeik.) A minimálbérek megállapodás szerinti 6,1 százalékos (78 ezer forintra történő) emelése például önmagában alig növeli a nettó keresetet, vagyis mintegy 3 százalékkal csökkenti a reálkeresetet. A GKI januári felmérése szerint a magyar lakosság az elmúlt hónapokhoz képest kissé romlónak érezte pénzügyi helyzetének a következő egy év során várható alakulását.

A GKI előrejelzése szerint 2011-ben a reálkereset (és a reáljövedelem is) összességében 2,5 százalék körüli mértékben emelkedik. Mivel azonban elsősorban a magas jövedelműek pozíciója javul – akik főleg megtakarításaikat növelik -, a lakosság vásárolt fogyasztása ennél kisebb mértékben, 2 százalék körül fog emelkedni.

(A szerző a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője.)

Címkék: makro