EU-elnökség: a foglalkoztatásról tárgyalnak a miniszterek

A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterek és államtitkárok arról tanácskoznak Gödöllőn, hogy az Európai Unió (EU) hogyan tudná ösztönözi a foglakoztatásbarát gazdasági növekedést.
Kapcsolódó cikkek

Az elnökség álláspontja szerint társadalmi szempontból nem elég, hogy a termelékenység növelésével ismét beindul a gazdasági növekedés az EU-ban, a növekedésnek a munkaerő-kereslet élénkítéséhez is hozzá kell járulnia.

Az elnökség hangsúlyozza: a több és minőségileg is jobb munkahely teremtése alapvető fontosságú kérdés Európában. Jelenleg tízszázalékos a munkanélküliségi ráta az EU-ban, míg a foglalkoztatottak aránya 69 százalékra süllyedt a válság nyomán.

Az Európa 2020 stratégia értelmében a foglalkoztatási rátát 75 százalékra kellene növelni, ami jelentős kihívás elé állítja a tagállamokat. A tanács megvitatja az Európa 2020 Stratégia 7. számú iránymutatását, amely kimondja, hogy a tagállamoknak a munkát támogató adó- és járulékrendszert kell kialakítaniuk.

Az informális ülés második napján a munkahelyteremtésre szánt uniós források felhasználásáról is szó lesz, ilyenek a munkahelyteremtő gazdaságfejlesztési programok és hitellehetőségek, valamint az Európai Szociális Alap forrásai.

A miniszterek áttekintik azt is, mennyire hatékonyan használják fel a tagállamok a strukturális alapok munkahelyteremtésre fordított forrásait. Az elnökség vitaindító kérdései elsősorban a gazdaságpolitika és a foglalkoztatáspolitika összekapcsolására és a munkahelyteremtéshez szükséges reformokra vonatkoznak.

A tárgyalásokon Magyarországot Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára képviseli, aki kedden kora délután tart sajtótájékoztatót.