230 forint fölé drágulhat a svájci frank

Rekordközelben a svájci frank: kedden 223 forint felett is járt az alpesi deviza árfolyama.
Kapcsolódó cikkek

A frankhoz képest ennél gyengébb csak idén szeptember első napjaiban volt a magyar fizetőeszköz, akkor érte el a mindenkori rekordot, a 226,5 forintot. Az árfolyam gyengülése akkor állt meg, amikor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy jövőre 3 százalék alá szorítják a költségvetési hiányt, és az idei 3,8 százalékos deficit is biztosan tartható.

Abban az időszakban, szeptemberben azonban a forint a dollárhoz és az euróhoz képest is sokkal gyengébb volt, most ez másképp van, mert a svájci frank ehhez a két devizához képest is sokkal erősebb, mint ősz elején.

Ma a dollárhoz és az euróhoz képest tartja magát a forint, miközben a svájci frankkal szemben mindhárom deviza gyengült. A dollár folytatódó gyengülése a svájci frankkal szemben ma újabb árfolyamcsúcsot döntött.

Csiki Gergely, a portfolio.hu elemzője a Független Hírügynökségnek elmondta, a forint árfolyama a kulcsdevizák keresztárfolyam-mozgásainak van kitéve. Ezek a mozgások pedig annak, hogy az év végi lanyha forgalomban kisebb vásárlások is nagyobb árfolyam-ingadozásokat generálhatnak.

Lényeges hírek nincsenek a piacon, ezek tehát nem befolyásolják az árfolyamokat – mondta az elemző, hozzátéve, ha a frankerősödés folytatódik, amint azt a piacon várják, hamarosan 230 forint fölé mehet a frank árfolyama.

Címkék: devizapiac