Átment a jómódúak költségvetése

Amint az várható volt, az Országgyűlés nagy többséggel megszavazta a 2011. évi költségvetést. A költségvetés fő jellemzői nem változtak az eredeti tervezethez képest: csökken jövőre a családi támogatások, szociális juttatások összege, több pénzt kap viszont a rendőrség. A magánnyugdíjpénztárak megtakarításai a személyi jövedelemadó-csökkentést fedezik.

Megszavazta az Országgyűlés csütörtökön a 2011. évi költségvetési törvényt 257 igen, 119 nem szavazattal.

Csökken jövőre a családi támogatások, szociális juttatások összege, több pénzt kap viszont a rendőrség – az idei, a Bajnai-kormány által benyújtott költségvetés rossz üzenetű kettősségét viszi tovább az Orbán-kormány a jövő évi költségvetéssel.

Az Orbán-kormány azonban már nem indokolhatja mindezt a válság miatt csökkenő adóbevételekkel, hiszen az ágazati különadók, illetve a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások költségvetésbe csatornázása új bevételi forrásokat jelentenek az idei évhez képest. Ezek azonban meghatározó részben az szja-csökkentés miatt kieső bevételeket pótolják, másrészt segítenek az államháztartási hiányt az ideinél alacsonyabb szinten tartani, 3 százalék alatt a GDP-hez arányítva.

A személyi jövedelemadó rendszerének átalakításával a Költségvetési Tanács számításai szerint 500 milliárd forint bevételről mond le az állam a jelenlegi szja-rendszerhez képest, s ebből leginkább a magas jövedelműek profitálnak. A magán-nyugdíjpénztári megtakarításokból 528,8 milliárd forinttal számol a költségvetés – ennek viszont nyilvánvalóan a többszöröse fog befolyni, hiszen az elfogadott szabályozás alapján arra lehet számítani, hogy gyakorlatilag mindenki visszalép az állami rendszerbe.

A nyugdíjak összege az infláció felett emelkedik majd (legalábbis a kormány által tervezett infláció felett), 3,8 százalékkal. Bár a költségvetési törvény paragrafusai között konkrétan nem olvasható, de Nagy Anna kormányszóvivő korábban azt mondta: a 2010 előtt nyugdíjba vonultak 0,6 százalékos pluszemelésben is részesülnek. Feltehetően tehát a nyugdíjasok többségének 4,4 százalékkal emelkedik a nyugdíja.

Ennél rosszabbul járnak a közszférában dolgozók, hiszen továbbra is befagyasztva tartja a kormány a béreiket, s még a cafetéria-keretüket is maximálta évi bruttó 200 ezer forintban, ami szigorítás az eredeti költségvetési tervezethez képest is.

Szintén szigorításnak tűnik, hogy az Egészségbiztosítási Alapnál a tb költségvetési szervek soron nagyjából 9 milliárddal kevesebb összeget találunk a korábbi tervezethez képest. Jóllehet már az eredeti szövegben is reálértéken kevesebből gazdálkodhatott volna az Egészségügyi Alap, mint idén.

Címkék: makro