Szekeres súlyos következményeket vár

Az MSZP szerint az Orbán-kormány hathónapos működésének súlyos következményei vannak: előre látható, hogy Magyarország 2012-től ismét eladósodik – mondta Szekeres Imre.

A kialakult jogbizonytalanság miatt a gazdaság szereplőit óvatosak lesznek, káosz alakul ki a nyugdíjrendszer kapcsán, aki pedig nem keres legalább háromszáz ezer forintot jövőre havonta, az rosszabbul jár majd az új adórendszerben – sorolta az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője. Az Orbán-kormány hibája miatt került az ország nehéz gazdasági és költségvetési helyzetbe, jövőre ezért valódi, érdemi, szakmailag jó előkészített törvényekre lenne szükség, de nem látni, hogy ezeket valaki előkészítené – tette hozzá.

Nem volt szükségszerű, hogy ebbe a helyzetbe kerüljön az ország, mert a Bajnai-kormány idején Magyarország a gazdasági válság nagy részéből már kikerült, stabilizálódás indult el, egyre jobb lett Magyarország megítélése, ezt világos számok mutatták. Magyarország kockázati felára akkor 1,7 százalék volt. Az új kormány folytathatta volna ezt a kiszámítható, szakmailag megalapozott politikát, ám ezzel szemben sodródott, értelmetlen és kockázatos lépéseket tett – közölte Szekeres Imre.
Ennek meg is lett a következménye, ma Magyarország kockázati felára 3,6-4 százalék, duplája a fél évvel ez előttinek – húzta alá. A szocialista politikus hozzátette: a változás azzal kezdődött, hogy az Orbán-kormány az unióval és az IMF-fel is felmondta a hitelszerződést, folytatódott azzal, hogy a kormányoldali politikusok felelőtlen kijelentéseket tettek és a forint nagy mértékben leértékelődött.

Címkék: makro