Szlovákia visszatérhet a koronához?

Nagy feltűnést keltett és hangos vitát váltott ki Richard Sulík szlovák házelnök, aki a blogjában azt szorgalmazta, hogy a pénzügyminisztérium dolgozzon ki úgynevezett B tervet, amely alapján adott esetben visszatérnének a szlovák koronához - írja a Népszabadság.

A pozsonyi parlament elnöke szerint – aki egyébként közgazdász és korábban sikeres vállalkozó volt – nem szabad vakon hinni a legnagyobb uniós országok vezető politikusainak, akik túlságosan derűlátóan nyilatkoznak az euró helyzetéről és jövőjéről. “Felelőtlen lépésnek és a pokolba vezető útnak tartom, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) révén igyekeznek menteni a súlyosan eladósodott országokat, miközben a hitelezők maguk is ugyanebbe a szakadékba sodródhatnak, s az eurót is betemethetik” – érvelt a házelnök a Hospodárske novinyban írt blogjában.

Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint természetesen minden lehetőségre fel kell készülni, ugyanakkor Szlovákia nem óhajt visszatérni a nemzeti pénznemhez.

Richard Tóth, az egyik vezető szlovák pénzügyi elemző szerint ha Szlovákia visszatérne a koronához, akkor elveszítené a közös pénznem nyújtotta védőernyőt, ami főleg a kis és nyitott gazdaságú ország számára rendkívül kockázatos lenne. Ugyanakkor egyetértett a szlovák házelnökkel abban, hogy a jelenlegi pénzügyi stabilitási eszköz nem hatékony és nem képes a bajokat orvosolni, amit a görög példa is tükröz, hiszen a nem éppen eredményes válságkezelés miatt mind többen vonakodnak újabb hiteleket nyújtani Athénnak – mutatott rá a szakember.

Élesen bírálta Richard Sulíkot az ellenzéki Smer elnöke. Robert Fico szerint az euró szlovákiai bevezetése az ország újkori történelmének egyik legnagyobb sikere és további gazdasági fejlődésének motorja. “A házelnök blogja ronthatja hazánk külföldi megítélését, elbizonytalaníthatja a stratégiai befektetőket, idehaza pedig pánikhangulatot is kelthet. Elképzelni sem tudom, mi történne, ha a lakosság egyszeriben az euróban megtakarított vagyonát más pénznemre váltaná” – vélekedett a pártelnök.

Címkék: makro