A számok cáfolják a nyugdíjvédőt

Nőtt a pénztári vagyon, amelyért tegnap Selmeczi Gabriella aggódott.
Kapcsolódó cikkek

Csaknem 125 milliárd forint hozamot produkáltak a magánnyugdíjpénztárak a harmadik negyedévben. Ezzel az idén már 240 milliárd forintnál is többet nyertek a tagok a “nyugdíjtőzsdén” – írja a Világgazdaság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének friss jelentésére hivatkozva.

A nyereségnek köszönhetően a Stabilitás Pénztárszövetség szerint a nyugdíjalapok egy kivétellel (az Évgyűrűk növekedési portfóliója) 1998 és 2010 októbere között reálhozamot értek el. Ennek mértéke a portfóliók többségénél 2-3 százalék körüli. A legjobban az Életút klasszikus alapja teljesített, hozama évente átlagosan 3,54 százalékkal haladta meg az inflációt.

A PSZÁF-jelentés azért érdekes, mert a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott tegnap is azt mondta, nincs jó kezekben a nyugdíjpénztári vagyon, a pénztárak veszteségeket szenvednek el. “Aggódunk, hogy ez a folyamat január végéig felgyorsul” – mondta.

“Szeretném felhívni minden magán-nyugdíjpénztári tag figyelmét arra, hogy a mai sajtóhírek is azt erősítik meg, hogy a vagyonunk, a magánnyugdíjpénztárakba befizetett forintjaink nincsenek biztonságban, nincsenek jó kezekben” – tette hozzá Selmeczi Gabriella. .

Címkék: nyugdíj-vita