A pénztárakat megszüntetni nem kell félnetek…

Ez olyan komoly hiba, amibe Orbán Viktor belebukhat négy év múlva - véli a magánpénztárak ellenzője.
Kapcsolódó cikkek

Borza Gábor, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja a Heti Válaszban vitázik Németh György közgazdásszal a nyugdíjpénztárakról.

Németh a megszüntetéssel egyetért, de a módszerével nem, nagyon sok súlyos hibát sorol az interjúban. Szerinte ilyen, hogy a kormány a vagyont nem csak az államadósság csökkentésére költi, nem garantálja akár az új alkotmányban a nyugdíjrendszerben adott “forintígéreteket”, nem hoz létre egy második pillért, amely biztosítja az állampapíroknak megfelelő 3 százalékos reálhozamot.

“A társadalombiztosítástól járó nyugdíjat is úgy kellene meghatározni, hogy – szakmailag pontatlanul, de a lényeget jól kifejezve – “mindenki annyit kapjon, amennyit befizetett”. Ha ez nincs, a nyugdíjrendszer továbbra is a politika játszótere marad – teszi hozzá.

Németh György azt is elismeri a vitában, hogy a kormány nem kínál választási lehetőséget, annyira rossz feltételekkel lehet a pénztáraknál maradni. A kormány szavai és tettei elváltak egymástól, s ezért sok 2010-es szavazójuk büntetni fog 2014-ben, ez az első komoly hiba, amit a kormány elkövet – de olyan súlyú, ami négy év múlva akár a bukáshoz is vezethet – mondja.

Borza Gábor szerint a meccs nem lefutott. Szerinte tűrhetetlen, hogy a pénztáraknál maradók ugyanazért a munkáltatói járulékért nem kapnak majd nyugdíjjogosultságot, amiért a tisztán tb-rendszerhez tartozók igen. Ez diszkriminatív, és lát rá esélyt, hogy nemzetközi szinten sikert érjenek el, és a mostani vagy a következő kormány visszaállítsa a jelenlegi állapotot.

Borza nem hisz beígért kamatcsökkenésben sem: ha egy országban sérül a jogbiztonság, oda nem jönnek a befektetők, és feljebb mennek a kamatok. Január végéig kell dönteni a tagoknak, ő azt reméli, hosszú sorok alakulnak ki a nyugdíjbiztosítónál, mert sokan szeretnének majd a pénztáraknál maradni. Németh szerint ennek nincs realitása.

Közben a Népszabadság arról ír, hogy a kormány nem csak nyugdíjra költi a nyugdíjvagyont, hiszen a 2011-es költségvetés folyamatban lévő parlamenti vitájában a visszaszerzett pénzek felett őrködőket ügyesen kijátszotta néhány szemfüles képviselő. A módosító indítványok több milliárd forintot vesznek el a nyugdíjalapot kiegyensúlyozni hivatott, 450 milliárdos keretből.

„Így például a közszférában dolgozók kompenzálására […] a parlament kormánypárti többséggel működő költségvetési bizottsága által jegyzett módosító 21,9 milliárd forintban jelölte meg az ehhez elegendő összeget”. A Népszabadság szerint azért, mert a munkavállalók nem biztos, hogy nyertesei lennének az új adórendszernek.

A 78 milliárd forintos átcsoportosításon túl 5,8 milliárddal megemelik a keretet – a nyugdíjalap terhére. Ugyanezt az utat járja be egy 10,6 milliárdos tétel is, amit viszont már a közigazgatás megerősítése miatt tartott szükségesnek átcsoportosítani Rogán Antal. A fideszes képviselő szerint a többletforrás nélkül komoly veszélyben lenne kormányhivatalok működőképessége. .

A Népszabadság szerint 10 milliárd forint tűnik el a „sérthetetlennek mondott” nyugdíjvagyonból. „A kormány már buzgón költi a még be sem folyt nyugdíjpénztári megtakarításokat, másfelől azért aggódik, hogy az nincs biztonságban a kasszáknál” – írja a napilap.

AJÁNLOTT LINKEK:

Döntés életre-halálra (Heti Válasz)
A számok cáfolják a nyugdíjvédőt (Hír24)
Több milliárdot csípnek le a nyugdíjvagyonból (Népszabadság)

Címkék: nyugdíj-vita