Várakozáson alul teljesített az ipar októberben

A vártnál valamelyest rosszabb lett az októberi előzetes ipari termelési adat, az MTI által kedden megkérdezett elemzők szerint "ez azonban még beleillik a képbe".

Októberben 1,0 százalékkal csökkent az ipari termelés szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva a szeptemberi 0,5 százalékos növekedést követően. Az egy évvel korábbival összevetve az októberi kibocsátás volumene munkanap hatástól megtisztítva és kiigazítatlan adatok szerint egyformán 8,3 százalékkal nőtt. Az idén az első tíz hónapban az ipari termelés 10,0 százalékkal nőtt 2009 azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője 10 százalék fölötti éves dinamikát várt, de úgy vélekedett, “kisebb fajta negatív meglepetés, de nem katasztrófa”. Korábban már várták, hogy az év második felében lassul a növekedés, de az elmúlt hónapok pozitív adatai miatt, októberre is jobbra számítottak. A dinamika lassulása az elemző szerint vélhetően hazai okokkal magyarázható, az export – bár lassult – továbbra is növekedést mutat.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint az októberi adatot negatívan befolyásolta az energiaszektor, hiszen a szokásosnál hidegebb szeptember miatt, korábban bekapcsolták a fűtést, az októberi meleg miatt azonban csökkent a felhasználás. A szakértő szerint csekély mértékben ugyan, de az is negatívan hatott, hogy a MAL termelését, az iszapkatasztrófa miatt, októberben két hétre felfüggesztették.

A szakértő optimista az év hátralévő részét illetően. Ezt elsősorban a novemberre vonatkozó bizalmi indexekkel támasztotta alá, valamint azzal magyarázta, hogy a német autóipari megrendelések megugrottak az év utolsó hónapjában. Suppan Gergely szerint decemberben akár a 17 százalékot is meghaladhatja az ipari termelés növekedése.

Címkék: makro