Államháztartás: 172 milliárd a novemberi hiány

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – november havi hiánya 172,0 milliárd forintra teljesült, így az államháztartás egyenlege ez év november végén 1.304,8 milliárd forint deficitet mutatott, amely az éves törvényi előirányzat 151 százalékát teszi ki - tájékozatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az NGM tájékoztatása szerint az idei első tizenegy hónap államháztartási egyenlege még nem tartalmazza a „bankadó” második részletéből decemberre várt közel 90 milliárd forintos bevételt, a távközlési, kiskereskedelmi és energetikai szektort érintő válságadók decemberi esedékességű bevételeit (161 milliárd forint), továbbá a decemberben időszerű társasági adó feltöltéseket.

A hiánycél elérését segíti továbbá az a december eleji kormányintézkedés, amely az idén 100 milliárd forintot meghaladó összeggel csökkenti a központi alrendszer kiadási lehetőségét. Ezekkel az intézkedésekkel Magyarország 2010-ben biztonságosan tartja a 3,8 százalékos költségvetési hiányt – hangsúlyozza az NGM közleménye.

Címkék: makro