Váratlan gazdasági növekedés Lengyelországban

Jórészt a belső kereslet élénkülésének köszönhetően a vártnál nagyobb növekedést mutatott a lengyel gazdaság a harmadik negyedévben.

A statisztikai hivatal kedden ismertetett adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékkal nőtt július-szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, míg az elemzők 3,7 százalékos növekedést vártak.

A GDP szakadatlanul bővült az elmúlt negyedévekben – a másodikban 3,5 százalékkal, az elsőben 3 százalékkal -, sőt Lengyelország volt az Európai Unió egyetlen országa, amely még a válság idején is növekedést mutatott, amivel alátámasztotta azt a vélekedést, hogy a számos nehézség ellenére Lengyelország a közép-kelet-európai térség legdinamikusabban fejlődő gazdasága.

A kedden bemutatott adatok szerint a belső kereslet 4,2 százalékkal növekedett, a lakossági fogyasztás 3,5 százalékkal bővült, ugyanakkor az export gyakorlatilag stagnált. Az állóeszköz-beruházások viszont csak 0,4 százalékkal nőttek, de már itt is a javulás jelei látszanak, mert a második negyedévben még 1,7 százalékos volt a visszaesés.

Címkék: makro