KPMG: Magyarország sereghajtó a régióban

Magyarország Észtország és Koszovó mellett sereghajtó a kelet-közép-európai régióban a vízi energia hasznosításában, bár vízi erőforrásokban mindhárom ország bővelkedik.
Kapcsolódó cikkek

A Central and Eastern European Hydro Power Outlook címet viselő KPMG-tanulmány a térséghez nem tartozó Ausztriát jelöli meg példaként: “az ország hatékony közigazgatása, valamint kiváló természeti adottságai kombinációjának köszönhetően egy olyan villamosenergia-rendszert alakított ki, amelyben a megtermelt villamosenergia 60 százalékát vízenergiából állítják elő”.

Kiss Péter, a KPMG energetikai és közüzemi szektorának globális és kelet-közép-európai vezetője rámutatott: tényként kell kezelni, hogy a Duna nagyon jó kihasználhatósági adottságokkal rendelkezik, így tiszta villamosenergia-előállítás szempontjából értékes és mindeddig kiaknázatlan zöld energiaforrást jelentene Magyarország számára.

A szakember szerint az energiapolitikának foglalkozni kell a vízi energia hasznosításával, akár az áramtermelés, akár a szabályozói kapacitások, például szivattyús-tározós erőmű létesítésével.

Magyarországon a beépített vízi erőművi kapacitás csupán 46 megawatt, amely évente alig több mint 200 gigawattóra áramot jelent. Ez a teljes villamosenergia-termelés kevesebb mint 1 százaléka, holott a műszaki lehetőségek alapján éves szinten elérhetné akár a nyolcezer gigawattórát is, amely közel 20 százaléka lenne az ország éves villamosenergia-igényének.