Az alapanyaggyártók is megsínylik az építőipar visszaesését

Még a várakozásokat is alulmúlja az a negatív spirál, amelybe a lakáspiac keveredett, magával rántva az anyaggyártó, különösképpen a tégla- és kerámiaipart.
Kapcsolódó cikkek

A Napi Gazdaság keddi számában Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség elnöke hangsúlyozta: mivel a lakásépítés a legnagyobb téglafelvevő, így az első háromnegyed évi adatokból kitűnő zuhanásból jól látszik, hogy már nemcsak a kis gyártók lehetetlenültek el, egyszerűen nincs kinek eladni a termékeket.

Az otthonteremtés feltételeinek ilyen mértékű romlása (a devizahitelezés megszűnése, a 10 százalékos thm-mel kínált forinthitelek, a 40 százalékos önerő) 2009-hez képest az idén további 25-35 százalékkal zsugorította a téglaipar belföldi teljesítményét, amit exporttal csak kismértékben képesek a gyártók kompenzálni.

A gyárak már tavaly leálltak, a kapacitások 50 százaléka nem üzemel, és a működők sincsenek teljesen kihasználva. A kibocsátás visszaesése miatt a készleteket is felszámolták. Kató 2011-re sem számít javulásra, úgy véli, most már remény sincs arra, hogy 2012-13 előtt magához tér a piac – írja a Napi Gazdaság.

AJÁNLOTT LINKEK:

Építkezne? Hihetetlen árzuhanás történt! (Napi Gazdaság)

Címkék: építőipar